Bebeklerin anne karnında ki gelişimi haftalık olarak takip edilmekte olup, 16 haftalık gebelik gelişimi birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Gebelik süreci anne adayları için merak edilen sorularla dolu bir süreçtir.
Her geçen gün farklı şekilde gelişmekte olan anne karnında ki bebek genellikle hafta hafta takip edilir. Gebelik dönemleri her hafta için anne adaylarının merak ettiği sorularla doludur. Her bebeğin gelişimi farklı olmakla birlikte genellikle sorulan ve merak edilen konular aynıdır.
16 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?
Bebek gelişimi anne karnında haftalık periyotlar halinde takibe alınır. Gelişimleri de bu periyotlar üzerinden kaydedilir. Anne karnında gelişen bebek 16 haftalık süreci tamamladığında yaklaşık 4 aylık süreçte olmuş olur ancak takipler hekim tarafından da aylık değil haftalık olarak kayda alınır. 16 haftalık gebelik denildiğinde anne karnında 4 ayını tamamlamış bir süreçten bahsedebilmek mümkündür.
16 Haftada Bebek Hareketleri Nerede Hissedilir?
Gebelik süreci anne karnında farklı olaylara tanık olunan bir süreçtir. Anne adayları bu süreçte bebeklerin gelişimini an be an takip ederler. İlk haftadan itibaren farklı gelişimlerde olan bebekler anne adayına da farklı şekilde bunu yansıtır.
16 haftada anne karnında geçen süreçte hareketleri ufak da olsa anne hissedebilir. Daha çok kramp ya da spazm olarak karıştırılan bu hareketler karım bölgesinin alt tarında kasıklara yakın olan bölümde hissedilir.
Hafif şekilde bir hareket olarak algılanan bu durum haftalar ilerledikçe daha şiddetli olarak hissedilir. Bebeklerin anne karnında ki hareketleri anlık bir şekilde hissedildiğinden 16 haftalık gebelik hareketleri bebek daha çok ufak olduğundan genellikle anne adayının istirahatte olduğu durumlarda daha çok belli olur ve hissedilir.
Özellikle zayıf olan anne adayları bu dönemde bebeğin hareketlerini az da olsa hissedebilirler. İlk hamileliğini yaşayan kişiler henüz bu durumun farkına varmasa da çoğu zaman kramp şeklinde olan hareketlenmeler bu dönemde yaşanabilir.
16 Haftalık Bebek Anne Karnında Ne Kadardır?
Bebek gelişimleri genellikle benzetme olarak anlatılır ve bu şekilde kilo, boy gibi görseller daha net algılanmış olur. Bu dönemde bebeğin elma kadar olduğunu söylemek mümkündür. Bu da yaklaşık olarak bir yumruğunuz kadardır.
Yani anne adayları ellerini yumruk yaptığında ortaya çıkan boyut bu dönemde ki bebek gelişimidir. Dönemlere göre gelişimler farklı olduğundan her hafta bebeğin boyu ve kilosu bu oranda büyümeye devam eder. Uzunluğu ve kilosu da elma ile orantılıdır. Bu gibi benzetmeler ile bebek gelişimleri daha anlaşılır bir şekilde takibe alınır.
16 Haftalık Gebelikte Bebek Neye Benzer?
Anne karnında bebeklerin doğuma kadar olan sürecinde gelişimleri çok merak edilen bir konudur. Bu dönemlerde bebeklerin boy ve kilosunun daha net bir şekilde anlaşılması için benzetmeler yapılır. İlk andan itibaren pirinç tanesi, fasulye tanesi, elma gibi benzetmelerin yerini 16 haftalık gebelik döneminde yerini avokadoya bırakır.
Bu dönemde bebek orta boy bir avokadoya benzetilir. Bu şekilde ne kadarlık olduğu daha net bir şekilde anlaşılmış olur. Takiplerde doktorlara en sık sorulan sorulardan bir tanesi bebeğin boyutu ile ilgili sorulardır. Bu nedenle bu gibi benzetmeler anne adaylarının da içini rahatlatır ve doktorların da işini kolaylaştırır diyebiliriz. Avokado örneği ile anne karnında 16 haftalık bir bebeğin boyunu herkes net bir şekilde anlayabilir.
16 Haftalık Bebek Tekme Atar Mı?
Bebek gelişimleri dönem dönem farklılık gösterir. İlk aylarda hızla olan büyüme son aylara doğru yavaşlamaya başlar. Özellikle anne adayları bebeklerin tekmelerini çoğu zaman hissetmek isterler. Bebeklerin tekme atması durumu bacak ve kolların tamamen gelişmesi ile birlikte annenin daha net bir şekilde hissetmesini sağlar. 16 haftalık bu dönemde bebeklerin gelişimleri devam eder.
Özellikle kol ve bacak gelişimleri de henüz tamamlanmadığından bu dönemde çeşitli hareketler olur bunu anne de hisseder ancak net bir şekilde tekme olarak hissedilmez çünkü bacak gelişimi henüz tamamlanmış değildir. Bacak ve kol oluşumları tamamen tamamlandığında anne adayı bunu tekme olarak çok net bir şekilde hisseder. Bu da genelde son haftalara doğru daha çok olur.
Tekme olayı aslında bebek gelişimi ile yakından ilgilidir. Özellikle erkek bebeklerin kemikleri daha güçlü olduğundan erkek bebeği taşıyan kişiler tekmeyi daha net hisseder ancak bu dönem için bu durum söz konusu değildir. Çünkü daha kol ve bacak gelişimi henüz tamamlanmamıştır.
16 Haftalık Gebelikte Anne Bebeği Hisseder Mi?
Gebelik süreci anne adayları için çok farklı bir süreçtir. Bu süreç her anne adayı için farklılık gösterse de genellikle hissettirdikleri aynı olabilir. Anne adayları gebe olduklarını öğrendikleri andan itibaren farklı hissiyatlar yaşayabilir.
16 haftalık süreçte de bu durum aslında değişmez. Gebe olduğunu öğrenen anne adayı içinde bir can taşıdığı gerçeği ile yüzleşince bebeğini de hissetmeye başlar. 16 haftalık gebelikte de bu durum değişmez.
Boyutu henüz küçük olsa da kasılma şeklinse hareketlenmeler hissedildiğinden bu dönemde anne adayları bebeklerini de yakından hisseder. Annelik çok başka bir duygudur ve içinde bir can olduğu ve o canı taşıdığın gerçeği farklı manevi duygulara zemin hazırlar. Bu nedenle bebeklerin hissedilmesi çok net bir şekilde olur diyebiliriz.
Gebeliğin her dönemi anne adayı için farklı hislerle doludur. Anne adayının bebeğini hissetmemesi mümkün değildir. 16 hafta için de bu durum söz konusu olur ancak hissediş dereceleri farklı olur. Belirli dönemlerde daha yoğun hareketlenmeler hissedilir ancak ilk dönemlerde bu durum pek söz konusu olmaz.
16 Haftalık Gebelikte Nelere Dikkat Edilmeli?
Gebelik dönemi her açıdan çok değerli bir dönemdir ve bu dönemi sorunsuz bir şekilde atlatmak her anne adayının temennisidir. Bu dönemde anne adaylarına ve yakınlarına çok büyük sorumluluklar düşer. 16 haftalık gebelik döneminde bebek gelişimi henüz tamamlanmadığından ve devam ettiğinden annenin hem kendine hem de hareketlerine çok dikkat etmesi gerekir.
16 hafta için anne adaylarının dikkat etmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Çok ani hareketlerden kaçınılmalıdır
- Çok ağır eşyalar taşınmamalıdır.
- Eğilerek ve birden kalkılarak yapılan hareketlerden ve çok ağır sporlardan kaçınılmalıdır
- Sağlıklı ve dengeli beslenilmelidir
- Karnı saran sıkı kıyafetler kullanılmamalıdır
Bu gibi öneriler aslında gebeliğin her dönemi için geçerlidir ancak ilk haftalar bu durum daha da sıkı bir şekilde takip edilmelidir.
16 Hafta Gebelik Doğuma Ne Kadar Var?
Gebelikler genellikle haftalık olarak takip edilir. 16 haftalık gebelik yaklaşık 4 aylık bir gebeliktir. Bir hamilelik çok nadirde olsa 40 hafta kadar sürer. Bu durum da net olarak 9 ay 10 gün kadardır. Her hamilelik dönemi, süreci farklılık gösterir.
16 haftadan itibaren doğuma kadar geçen süre yaklaşık 6 ay kadardır bu da 32 hafta gibi bir süre eder. Genellikle doğum süresi çoğu zaman 40 hafta kadar sürebilmektedir. Bu nedenle 16 hafta itibari ile bebek karnında 4 aylık süreci tamamlar ve doğuma yaklaşık 6 ay kalarak gebelik sürecine devam edilir.
16 Hafta Gebelik Bebeğin Boy Ve Kilosu Ne Kadardır?
Bebeklerin anne karnında olan gelişimleri aslında ebeveynlerin genetik yapılarına göre de farklılıklar gösterebilir. Bazı bebekler birkaç hafta ileriden boy ve kilo olarak giderken bazı bebeklerin gelişimleri biraz geri kalabilir. 16 haftalık dönem gelişimin hızlı yaşandığı dönemdir.
Bu dönemde bebekler kiloyu da hızlı alırlar ve boyları da hızlı uzar. Bu dönemde anne karnında ki bebeği avokadoya benzetmiştik. Boy ve kilo olarak gelişimini de boyu 10-13 cm arası diyebiliriz. Yine kilosu da 50-80 ge arasıdır. Tabi ki bazı bebekler üst sınırda olurken bazı bebeklerin gelişimleri alt sınırda olabilir.
16 Hafta Gebelik Muayenesi Nasıldır Hangi Tetkikler Yapılır?
16 haftalık gebelik, gebelik döneminin ikinci 3 ayıdır. Bu döneme ikinci trimester dönemi denir. Bu dönemde doktorunuz sizden farklı tahlil ve testler isteyebilir. Doktor muayeneleriniz yine ultrason şeklinde olur. Bebeğinizin hareketleri, kafa ölçümleri, kol bacak ölçümleri, kalp atışları gibi kontroller yine ultrasonla yapılır.
Bu dönemde aynı zamanda üçlü ve dörtlü tarama testi dediğimiz testler yapılabilir. Bu testler down sendromu ya da farklı kalıtsal hastalıkların varlığını yüzde olarak araştıran kan testleridir. Yapılması zorunlu olmamakla beraber bazı doktorlar tarafından önerilirken bazıları da bu testleri önermemektedir. Yine bu dönemde doktorunuz hamilelik şekeri kontrolleri için kan ve idrar tahlillerine gerek görebilir.
Gebelik dönemlerinde sağlık kontrolleri asla ihmal edilmemelidir. Her dönem hem anne adayı hem de bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Doktorunuzun haftalık dönemler için size farklı önerileri olabilmektedir. Bu nedenle kontroller aksatılmamalıdır.
16 Haftalık Gebelikte Cinsiyet Belli Olur Mu?
Bebeğin cinsiyet konusu anne ve baba adaylarının en çok merak ettiği konulardan bir tanesidir. Bu dönemde bebek organları henüz tamamlanmış değildir. Bu nedenle gelişim hakkında net bir şey söylemek de pek mümkün olmaz. 16 haftalık gebelik döneminde genital bölge gelişimi başlar ancak henüz tamamlanmaz.
Bu nedenle bu dönemde cinsiyet tahminleri yapılsa da net durum belli olmaz. Erkek bebekler için durum daha belirgin olurken kız bebeklerin cinsiyetleri daha belirsizdir. Yani net bir şekilde cinsiyet öğrenmek için birkaç hafta daha beklemek sağlıklı olacaktır.
16 Haftalık Gebelikte Kasık Ağrısı Yaşanır Mı?
Gebeliğin her döneminde anne karnında farklı durumlar ortaya çıkar. Çoğu zaman ağrı ve kramplar gebelik dönemi için normal karşılanır. Özellikle ilk hamileliği olan kişiler hızlı bir şekilde hormonel değişiklik yaşadığı için ve rahim içerisinde kas gerilmeleri ve esnemeleri olduğu için bu dönemde yaşanan ağrılar normal sayılır.
Çoğu zaman bu ağrılar karnın alt bölümünde yani kasık çevresinde bıçak batması şeklinde yaşanır. Özellikle ani bir harekette ya da yoğun bir tempo sonucunda ağrılar daha sık olabilir. Rahim içerisinde yaşanan farklı bir durum yani gebeliğin oluşumu ve anne adaylarının aldığı kilolar bu ağrıları tetikleyebilir.
16.Hafta Gebelik Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Gebeliğin her döneminde hem anne hem de bebeğin sağlığı için beslenme alışkanlıkları çok önemlidir. Özellikle bebeğin beyin yapısının, kasların, kemiklerin geliştiği dönemlerde beslenme alışkanlıklarınıza ekstra dikkat etmelisiniz. Anne karnında bebek gelişimi he dönem için farklıdır.
Her döneme özen göstermeniz gerekir. Bebeğin sağlıklı olması annenin sağlıklı olması ile başlar. Aynı zamanda beslenme alışkanlıkları anne karnında gelişir. Bu nedenle bebeklerin sağlıkla gelişmesi için özenle ve dikkatli beslenilmesi oldukça önemlidir. 16 haftalık gebelikte beslenme önerilerini şu şekilde sıralamak mümkündür,
Protein alımı normal bireyler için de oldukça önemliyken hamileler için bu durum daha da önemli hale gelir. Protein bakımından zengin yiyecekler tercih edilerek beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır.
Aşırı şekilde olmamak kaydı ile mevsim sebze ve meyveleri önerilir. Aynı zamanda baklagillerde de zengin protein söz konusu olduğundan gaz problemi yaşanmıyorsa aşırıya kaçmadan beslenme listenize eklenebilir.
Bu dönemde anne adayların çinko demir eksikliği görülebilir. Bu nedenle demir ve çinko yönünden zengin besinleri listenize ekleyebilirsiniz. Yer fıstığı, hindi eti gibi besinler yoğun çinko içerir. Günlük belirli miktarı aşmamak kaydı ile beslenmenize bu besinleri ekleyebilirsiniz.
Hamilelik döneminde folik asit bebeğin sinir ve kas sistemi gelişimi için oldukça önemlidir. Bu nedenle folik asit yönünden zengin besinleri tercih edebilirsiniz. Yeşil yapraklı sebzelerde bolca folik asit bulunur. Günlük beslenmenize yeterli miktarda bu besin gruplarını ekleyerek folik asiti dengede tutabilirsiniz.
YYine16 haftalık dönemde kalsiyum depolanması yaşanır. Bu nedenle bebekler annelerin kalsiyumundan beslenir. Anne adayları bu dönemde diş ağrısı, kemik ağrısı yaşayabilirler. Bunları en aza indirmek için kalsiyum açısından zengin besinler tercih edilmelidir. Ev yoğurdu, peynir gibi besin grupları dengeli bir şekilde tüketilebilir.
Bebeklerin kemik yapılarının sağlıklı bir şekilde olabilmesi için doktorun önerdiği ölçülerde D vitamini takviyesi alınmalıdır.
Bebeklerin beyin gelişimi bu dönemde de henüz tamamlanmadığından omega 3 yönünden zengin besin grupları da tercih edilmelidir. Ceviz, balık gibi besinler haftada birkaç gün tercih edilebilir.
Hamilelikle kabızlık sorunu çok fazla yaşanır. Bu nedenle anne adaylarına hafif yürüyüşler ve lif bakımından zengin gıdalar önerilir.
16 Haftalık Gebelikte Kusmak Normal Midir?
Hamileliğin özellikle ilk 3 aylık döneminde yoğun bir şekilde kusmalar gerçekleşebilir. Bu durum hormon değişiklikleri, beslenme alışkanlıklarının değişmesi nedeni ile gayet normaldir. Ancak bu durum 11- 12 haftalık gebelikler için söz konusu olur. 16 haftalık gebelik dönemi kusma için uygun bir dönem değildir.
Yani bu dönemde kusmalar olmamalıdır. Çünkü bebek annenin beslenme tarzına göre beslenir ve gelişimini tamamlar. Annenin beslenmesine göre gelişimi için gerekli olan vitaminleri alır. Bu nedenle bu dönemde yoğun bir şekilde kusma yaşayan kişiler mutlaka bu konuyu doktorlarına danışmalıdırlar.