16 haftalık gebelik, doğumun 2. trimester döneminde yer alan bir haftadır. 16 haftalık gebe olan bir kadın için, bu dönemde en zorlayıcı durum kabızlık sorunudur. Zaman içerisinde belli bir boyuta ulaşa bebek, anne karnındayken iç organlara baskı yapar ve bunu sonucunda da kabızlık problemi ortaya çıkar.
Kabızlığın geçmesi için anne adayı bol lifli gıdalar ve bol sıvı tüketmelidir. Bunun yanı sıra 16 haftalık gebe olan bir kadının memeleri ve karnı büyümeyi sürdürür. Bu durumda da anne adayı için artık daha rahat bir giyim tarzı benimsenebilir. Ayrıca bebeğin büyümesiyle birlikte, anne adayı kilo almaya başlar.
Hamilelik geçici bir süreçtir. Hamilelik süreci 40 ila 42 haftayı kapsayan zorlayıcı bir süreçtir. Bu süreçte hormonlar, karında yer alan bebeğin varlığıyla değişimlere uğrar. Anne adayı hormonlarının değişimiyle farklı ruh haline sahip olabilir. Ancak anne adayları, bu durumun belli bir süreci kapsadığı ve zamanla geçici ir durum olduğunu bilmeleri gerekir.
16 haftalık hamile olan bir kadın, artık bebeğinin varlığını bir nebzede olsun hissetmeye başlar. 16 haftalık bebeğin karın içerisinde eklem ve sinir sistemleri gelişimini sürdürür. Bu sayede de kol ve bacaklarını sürekli oynatırlar.
Anne adayı bu hareketleri hissedebilir. 16 haftalık bir bebek yaklaşık bir elma boyutundadır. 16 haftalık gebelikte bebek anne karnında bir amniyon sıvısı içerisinde yer alır.
16 Haftalık Gebelikte Bebeğin Konumu
Hamileliğin 16. haftasında anne karnındaki bebek hakkında birçok veri net bir hale gelir. 16 haftalık bebek ortalama 11 ila 13 cm ve 80 ila 110 gram arasındadır. 16 haftalık gebelikte, bebek boyut olarak bir elma boyutuna ulaşmıştır.
16 haftalık gebelikte bebek gelişimini hızlı bir şekilde sürdürmeye devam eder. Bebeklerin 14. haftadan sonra göz yapılarında şekillenme olur. 16 haftadan itibaren göz yapıları şekillenmeye devam edip, göz kapakları kapalı konumda olsa da, göz çevrelerinde minik hareketler oluşabilir.
Hamileliğin başlangıcından itibaren anne ve baba adaylarının en çok merak ettiği soru ise “Bebeğimin cinsiyeti nedir?” sorusudur. 16. haftada bebeğin cinsiyeti hakkında bilgi sahibi olmanız mümkündür.
Cinsiyet öğrenmek için kız veya erkek faktörü burada devreye girer. 16. haftada erkek bebeğin cinsiyeti net olarak söylenebilirken, kız bebeklerde bazen cinsiyeti kesin olarak söylemek için 20. haftayı beklemek gerekebilir. Bunun yanı sıra genetik yatkınlıkta kalp sorunu var ise, kadın doğum uzmanı bebeğin kalp ile bulgularına 16. haftada bakabilir.
16 haftada bebekler artık tekme atma seviyesine ulaşmış olurlar. Minimal düzeyde olan bu tekmeler anne adayına sanki mide kasılması gibi gelebilir. Elma boyutunda olan 16. haftalık bebekler ilerleyen haftalarda daha net bir boyuta ve kiloya ulaşırlar.
16 haftalık gebelikte bebeğin gelişimi hızlı bir şekilde devam eder. 16. haftada bebekte bacaklarda, omurgada ve kaslarda güçlenme meydana gelir. Baş ve boyun kısmı ise güçlenmeye bağlı olarak daha dik bir durumdadır. 16 haftalık gebelikte bebeğin konumu? nedir diye soracak olursanız; bebek anne karnında yan cenin pozisyonunda, el ve bacakları oluşmuş, kafası dik bir şekilde amniyon sıvısının içerisinde yer alır, diyebiliriz.
Bebeğin Boyutu Ve Gelişimi
40 haftalık süren hamilelik 3. trimester sürer. 16. haftalık hamile olan bir kadın hamileliğin 2. trimesteri içerisindedir. 16 haftalık bir bebeğin boyu yaklaşık 10 ila 14 cm iken, kilosu 80 ila 120 gram arasındadır. 16 haftalık bir bebeğin boyutunu, elmaya benzetebiliriz.
16 haftalık gebelikte bebeğin omurgası gelişmiş, bacak ve kol eklemleri, kasları güç kazanmaya devam ediyordur. Bu haftada bebekleri göz yapılarının belirginleşmesi ve kaşlarını oluşmaya başlaması ile kafaları şekil kazanmaya başlamıştır.
16 haftalık bebeklerin ciltleri yarı saydam şekildedir ve kolayca kan damarları görülebilir. 16 haftalık bir bebeğin bacakları, kolların oranla daha uzundur. Bu haftada bebeğin gelişimi ilk haftalara oranla daha hızlıdır. Bebek hızla büyümeye ve gelişmeye devam eder.
Anne Karnında Bebeğin Hareketleri
Bebekler 16. hafta itibari ile anne karnında hissedilebilir hareketlenmeye başlarlar. Bu haftada bebekler ellerini yumruk yapabilir ve yüz kaslarını rahatça oynatabilir. 16 haftalık bebek kol ve bacak kaslarını anne karnı içerisinde rahatça oynatabilir. Tekmeleri hissedilebilir.
Bebeğin yaptığı hareketler bilinçli hareketler değildir, ancak yine de anne tarafından rahatça hissedilebilir. 16. haftasında olan anne adayları, eğer bebeğinin hareketlerini hissetmiyorsa endişe etmesinler.
Sonraki haftalarda bebek hareketleri, yumruk ve tekme hareketleri anne tarafından hissedilmeye başlanacaktır. 16 haftalık bebek anne karnı içerisinde hareketli olsa da bunu anneye hissettirebilecek kadar büyük değildir. 16. haftalık gebeliğinde olan anne adayları detaylı bilgi almak için mutlaka kadın doğum uzmanına danışmaları gerekir.
16 Haftalık Gebelikte Ultrason Görüntüleri
16 haftalık gebelikte, anne adayları bebeğinin nasıl görüldüğünü merak eder. 16 haftalık bir bebek yaklaşık olarak 10 ila 14 cm boyuna ulaşmış olur, kilosu ise 80 ila 120 gram arasında değişir. Ultrason görüntüsünde 16 haftalık bebeğin, kafasının el ve ayaklarının net oluşumunu görebilirsiniz. 16 haftalık bebek ultrason görüntüsünde neredeyse bir avokado büyüklüğündedir.
Bebeğin Anatomik Gelişimi
16 haftalık gebelikte, bebeğin gelişimi diğer haftalara göre daha hızlı devam eder. Bebek her hafta farklı bir gelişim gösterir.
16 haftalık bebeğin gelimi şu şekildedir;
- 16 haftalık gebelikteki bebeğin kaslarının güçlendiğini söyleyebiliriz. Bebek başını daha dik bir şekilde tutmayı başarabilir.
- Bu haftada bebeklerin yüz kasları ve kafataslarının gelişimi devam eder. Bebekler yüz kaslarını minimal seviyelerde oynatabilir. Kaşlarını çatabilir veya üzülme mimikleri sergileyebilir.
- 16 haftalık bebeğin gözleri oluşumunu sürdürmeye devam eder ve tam olarak açılmasa da, bebek az oranda ışığı fark edebilir.
- 16. haftasında olan bir bebeğin derisi kalınlaşmaya başlar. Ayrıca saç tellerinde de kalınlaşma görülür.
- Bu haftada bebeğin kol, bacak kasları hızla güçlenmeye ve gelişmeye devam eder.
Hamileliğinde 16. haftaya giren anne adayının bebeğinde bu gibi değişimler ve gelişimlere görülür. Doğuma 16. haftadan itibaren ortalama 22 ila 23 hafta kalmış demektir. Bebek kalan bu süreci gelişmeye devam ederek sürdürür.
Annenin Hissettikleri
Anne adayları hamileliğinin ilk gününden itibaren bebeklerinin sağlıklarının yanında kendi bedenlerinde yaşanan değişimleri yakında takip eder. 16 haftalık hamile olan bir kadının bilgi sahibi olması, yaşanabilecek herhangi bir sorunun erken önlenmesi için önem arz eder.
16 haftalık hamilelikte annenin hissettiği değişimler şunlardır;
- 16. haftada anne adayının rahmi ve kasları gevşemeye başlar, ununla birlikte kasık ağrıları yaşayabilir.
- Anne adayının 16.haftada göbeği dışarıdan hamile olduğu anlaşılacağı şekilde büyümüştür.
- 16. haftada annenin rahmi ortalama 7 ila 9 santimetre boyutuna gelmiştir ve ağırlığı ise 200 ila 250 civarındadır.
- 16 haftalık genellikle anne adayında özellikle sindirim sistemi problemleri sık yaşanır. Kabızlık bu dönemde anne adaylarını rahatsız eder.
- Karın bölgesinde ağrı olabilir ve aynı zamanda karnın büyüklüğü sebebiyle bacaklara inen yükten dolayı, bacaklarda da ağrı yaşanabilir.
- 16. haftada anne adaylarının hormonlarında değişimler olur.
- Özellikle anne adayında 16. haftada vajinal akıntı meydana gelir. Anne adayı bu akıntıları koku, renk açısından takip etmelidir.
Anne adayları özellikle ilk gebeliklerine ilişkin bedenlerinde yaşanan değişimlere karşı daha dikkatlidir. Bunun sebebi hem heyecan, hem korku ve hem de endişeden kaynaklanır. Örneğin anne hamileliğinin bu haftalarında bebeğinin hareketlerini mide kasılması sanabilir. İşte bu nedenle hamileliğin her haftası, doktor tarafından takip edilmelidir.
16 Haftalık Gebelikte Sağlık Kontrolleri
16 haftalık gebelikte üçlü ve dörtlü tarama testleri yapılır. 16 ila 20 hatalarda bu testlerin yapılması gerekir. Bu testlerin çıkan sonucunda herhangi bir sorun çıkarsa, bebekten su alınarak (amniyosentez) yapılarak daha detaylı sağlık kontrolleri yapılır. Ayrıca 16 haftalık gebelikte doktor tarafından anne adayının hamilelik şekerine bakılır.
Beslenme Ve Yaşam Tarzı Önerileri
Hamileliğin her zamanında beslenme düzeni oldukça önemlidir. Hamilelik boyunca anne adayının protein ve kalsiyumdan zengin beslenmesi önemlidir. Ancak her dönem anne adayının farklı besin ihtiyaçları olabilir.
Aşırıya kaçamamak koşuluyla 16 haftalık gebelikte mevsim meyveleri ve sebzeleri, kurubaklagiller tüketilebilir. 16 haftalık gebelikte anne adayının çinko yönünden iyi beslenmesi gerekir. Bu haftalarda bebeğin bağışıklığı için çinko gerekir. hindi eti ve yer fıstığı çinko bakımından zengin besinlerdir. Ayrıca folik asit içinde yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.
Ayrıca d vitamini ve omega3 yönünden zengin beslenmek bebeğin gelişimi için gereklidir. Ayrıca 16. haftada anne adayı yaşadığı kabızlık sorunu için lifli besiler tercih etmelidir.