26 haftalık gebelik anne karnında bulunan bebeğin gözleri tam anlamıyla oluşmuştur. Buna ek olarak kirpik ve kaşlar yeni yeni oluşum kazanmaya başlamıştır. Bebeğin büyümesine bağlı olarak anne karnı bir hayli genişlemeye başlamıştır.
Bu durum karın bölgesinde çatlak oluşmasına neden olur. Karın bölgesinde oluşan bu çatlaklara tıp dilinde stria denir. Bu çatlaklar göbek deliği hizasında bir çizgi şeklinde görülür. Çatlakların oluşmasında en temel faktör, karın çevresinin ani bir şekilde büyüyüp, gerilmesinden kaynaklanır.
26. hafta gebelik 3 trimester olan hamilelik süresinin 2. trimesterin son ayı olarak hesaplanır. Bu dönemde anne adayı sağlığına ve kendine dikkat etmelidir. 26 haftalık gebeliğin ilerlemesiyle birlikte anne adayı ve bebekte yaşanan gelişimler ve değişimler için sizlere bu konu ilgili detaylı bir araştırma sunacağız.
26 Haftalık Gebelik Hakkında
Gebeliğin bir zaman cetveli bulunur. Bu zaman cetvelinin yavaş yavaş ilerlemesiyle birlikte, bebek ve annede bir takım değişimler meydana gelir. Hamilelik süresi 40 hafta olarak kabul edilir. 3 trimester olarak hesaplanan gebelik, doktor tarafından takip edilir. 1 ila 13. haftalar 1. trimester, 14 ila 26. haftalar 2. trimester ve 27 ila 40. haftalar 3. trimester olarak hesaplanır.
Trimester zamanlarına göre bebeğin gelişimi takip edilir. 2. trimesterin sonu olarak 26 haftalık gebelik, doğuma yalnızca son trimesterin kaldığını bildirir. Anne ve baba adayları hamilelik süresince, birçok konuyu merak ediyor ve araştırıyor. Hafta olarak ilerleyen hamileliğin, akış süresi anne adaylarını heyecanlandırıyor.
26 Haftalık Gebelik Kaç Aylık Olur?
Gebelik, fetüsün rahme ilk düştüğü andan itibaren 40 haftayı doldurmasıyla takip edilen bir doğum sürecidir. Halk arasında hamile kadınlara “A kaç alık?, 3 aylık mı?, Kaçıncı ayınıza girdiniz?” gibi sorular sorulur.
Genel olarak herkes gebeliği ay olarak hesaplar. Ancak her sağlık kuruşunda kadın doğum uzmanları gebeliği trimestere bölerek hafta hafta takip eder. 26 haftalık gebelik yaklaşık 6 aylık hamile olduğunuz anlamına gelir.
Gebeliğin 26. Haftasında Anne Adayı Neler Yaşar?
Hamilelik sürecinin 2. 3 aylık döneminin bittiğini gösteren 26 haftalık gebelikte anne adayı vücudunda yaşanan değişimleri daha net bir şekilde hissetmeye başlar.
Gebeliğin 26. haftasında anne adayında yaşanan değişiklikler;
- 26 haftalık gebelikte anne adayının kilo artışı hızlanmaya başlar. Buna ek olarak karın çevresi büyüdüğü için anne adayında sırt, bacak ve bel ağrıları yaşanır.
- Hormonların değişmesiyle birlikte anne adayında psikolojik olarak değişimler görülebilir.
- 26. haftalık gebelikte rahim göbek deliğinin yaklaşık 5 cm üzerine çıkar. Yaklaşık 2 parmak mesafeye denktir.
- Karnın genişlemesiyle birlikte göbek deliği hizasında çatlaklar meydan gelir ve buna ek olarak kaşıntı yaşayabilir.
- Hamileliğin ilerlemesiyle birlikte hormonların değişmesi, sindirim sistemine yansıyabilir. Anne adayı bu dönemde kabızlık veya hemoroit gibi sorunlar yaşayabilir.
- 26. hafta gebelik anne adaylarında el ve ayaklarda karıncalanma hissi yaşatabilir.
- Bazı anne adaylarında bu dönemde pelvik ağrılar görülebilir. Anne adayı bazen idrar kaçırabilir.
- 26 haftalık gebelikte anne adaylarının memelerinde süte benzeyen bir sıvı akabilir.
Hamileliğin 26. haftasına giren anne adaylarında yaşanabilecek değişimler yukarıda belirtiğimiz durumlardır. Hamilelik döngüsünde insan vücudunda elbette ki değişimler görülecektir. Ancak en doğru bilgiyi size doktorunuz verecektir.
Gebeliğin 26. Haftasında Bebeğin Anne Karnındaki Gelişimi Ne Durumdadır?
Hamileliğin yalnızca 3 aylık bir süresinin kaldığını gösteren 26 haftalık gebelikte, anne karnındaki bebekte birçok gelişim görülür.
Gebeliğin 26. haftasında anne karnındaki bebeğin gelişimi şu şekildedir;
- 26 haftalık gebelikte bebek hareketlerinde hissedilme büyük oranda başlamıştır.
- 26. haftada anne karnındaki bebeğin göz ve kulak gelişimi yarı yarıya gelişmiş olup, birçok sese tepki verebilir.
- Bu haftada bebeğin kalp atış seviyesi, ilk aylara oranda biraz daha yavaştır.
- 26 haftalık gebelikte anne karnındaki bebek uyma ve hareketlenme davranışları sergiler. Bebeğin uyduğu ve hareketlendiği anne tarafından hissedilir.
- 26. haftada bebekte kaş, kirpik ve tırnak gelişimi halen sürüyordur.
- Bebeğin cilt ve deri gelişimine yardımcı olan ve anne karnında sıcak kalmasını sağlayan lanugo tüyleri bulunur. Ancak doğuma kadar bu tüyler azalır.
- Bebeğin akciğerleri ve omurgasının gelişimi büyük ölçüde gelişimini sağlamıştır.
- 26. haftada bebeğin emme refleksi, ultrason görüntüsünde parmağını emmeye başlamasıyla geliştiği görülür.
- Bebeğin anne karnında tat alma duyusu da gelişmeye başlamıştır. Bebek annenin yediği besinlere karşı tepki verebilir.
Anne karnında dünyaya gözlerini açmayı bekleyen bebeklerin, hafta olarak geliştiğini ve büyüdüğünü görürüz.
26 Hafta Gebelik Bebek Boy Ve Kilosu Ne Kadardır?
Bebeğinizin ilk günden itibaren, anne karnı içerisinde fizyolojik olarak yavaş yavaş büyümeye devam eder. Anne ve baba adayları “Acaba bebeğimin gelişimi normal mi?, 26.haftada bebeğimin kilo ve boyu ne kadardır?” gibi sorular sorarlar.
Bebekler her hafta farklı bir değişime uğrarlar. Bebeğin genel olarak boy ve kilosuna bakılmaksızın, cinsiyet faktörü ele alınmalıdır. Her bebeğin 26. haftada ulaşması gereken maksimum değer vardır. Ancak her bebeğin kilosu veya boyu farklı olabilir.
26. haftalık bir bebeğin boyu yaklaşık 35 cm iken, kilosu 800 ila 900 gram arasında değişir. Bebeğinizin düzenli boy ve kilo takibini kadın dokum doktorunuz takip etmelidir.
26 Hafta Gebelik Annede Yaşanan Değişimler Nelerdir?
İlk hamileliğini yaşayan anne adayları özellikle hem fizyolojik hem de psikolojik birçok değişime uğradığını hisseder. 26. haftalık gebelik anne adayı için kilo artışının hızlandığı bir dönemdir.
Hamilelikten, doğuma kadar olan süreçte anne adayı yaklaşık 11 ila 14 kilo alması beklenir. 26. haftada anne adayı 7 ila 9 kilo almış olmalıdır. Bebeğin büyümesiyle birlikte, rahim genişler ve karın çevresi büyümeye başlar. Anotomik olarak ağırlaşan karın bölgesi, omurgaya yük bindirir.
Buda sırt ve bel ağrılarına, hatta bacak ağrılarına neden olabilir. Bu dönemde anne adayları hem bebek hem de kendi sağlığı için sol yan yatış pozisyonunu tercih etmelidir. Anne adayı özellikle ilk gebeliği ise, hamilelik ve doğum hakkında gerekli araştırmayı yapmalı ve hazır olmalıdır.
Doktorunuzla fizyolojik ve ruhsal her türlü durumunuzu paylaşarak, detaylı bilgi alabilirsiniz. Ayrıca bu dönemde sağlıklı ve düzenli beslenmeyi ihmal etmemelisiniz. Yediğiniz her besinin, bebeğinize fayda sağlamasına dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca doktorunuza danışmadan her türlü ağrı kesici ilaçtan uzak durmalısınız.
26 Hafta Gebelik Bebekte Yaşanan Gelişimler Nelerdir?
26. haftada bebeğiniz gelişimini sürdürmeye devam eder. 26. haftada bebeğiniz 35 cm ve 700 gram civarındadır. Bu dönemde bebekte omurga gelişimi büyük oranda tamamlanmış sayılır. Dış dünya için ciğerleri gelişimini sürdürüyor ve nefes alma alışkanlığı boyut kazanıyor. Aynı zamanda 26 haftalık bebek, anne karnında uykuya dalmaya başlamıştır.
Uyku ve uyanıklığını hareketlerinden anne adayı hissedebilir. Bebeğin kalp ritmi ilk üç aya göre daha düzeni ve yavaş atmaya başlamıştır. Bebeğin göz, kula, kirpik, kaş, tat alma duyusu gelişimini sürdürmeye devam eder. Bebek 26. haftada bazı seslere karşı tepki verirken, annenin tükettiği bazı besinlere karşı da yine tepki verebilir.
26 Hafta Gebelik Anne Ne Kadar Kilo Alır?
26 hafta gebelik anne adayının en çok kilo aldığı dönemdir diyebiliriz. Her kadın gebeliğinde farklı oranlarda kilo alabilir. Anne adayının hamile kalmadan önceki kilosu ve hamileliği boyunca yediği yiyecekler, beslenme tablosu; anne adayının aldığı kiloyu etkileyen faktörlerdir. Anne adayı için hamilelikte 11 ila 15 kilo arası alması beklenir.
26. haftada anne adayının aldığı kilo ise ortalama 7 ila 9 kilo arasıdır. Alınan bu kiloların büyük çoğunluğu bebeğe yansısa da, annenin fizyolojik yapısına etki eder. Sağlıklı ve kontrollü beslenmek anne adayı için, doğum sonrası kilo vermesine yardımcı olur. Aynı zamanda hamileliğinde fazla kilo almamış olur.
26 Haftalık Gebelik Anne Karnı Nasıl Gözükür?
Hamileliğin ilk haftalarında karın çevresi genişlemez ve kişinin hamile olduğu pek fark edilmez. 2. trimesterin ve doğuma yalnızca 3 ay kaldığını gösteren 26 haftalık gebelikte karın çevresi bir hayli genişlemiştir. 26 haftalık gebelikte rahim çatısı, göbek deliğinin 5 cm üzerindedir.
Yani baş parmağınızın 2 katı uzunluğuna takabil eder. 26. haftada bebeğin büyümesine bağlı olarak kalan son 3 aylık dönemde, her hafta rahim 2 cm yukarıya doğru büyümeye devam eder. Anne karnı dışarıdan bakıldığında, hamile olduğu anlaşılacağı kadar büyümüştür.
26.Hafta Gebelik Bebek Hareketleri Nasıldır?
26 haftalık gebelik, anne karnındaki bebeklerin hızla büyüdüğü ve geliştiği bir dönemdir. Bebeğin bu dönemdeki boyu neredeyse bir mor lahana büyüklüğündedir. 26.haftada bebeğin kulak ve tat duyuları geliştiği için seslere karşı tepkileri yoğundur. Sevdiği bir ses karşısında hareketlenebilir. Aynı zamanda tatlara karşıda tepki verir.
Örneğin annenin yediği bir yiyecek karşısında beğendiğini ve beğenmediğini, karın içerisindeki hareketliliği sayesinde anlayabilirsiniz. Ayrıca bu dönemde anne karnındaki bebekte uyku ve hareketlilik durumları sık yaşanır. 26. haftada bebek anne karnında 20 dakika ila 2 saat arasında uyur.
Geri kalan zaman diliminde uyanık kaldığı için bebeğinizin hareketlerini yoğun bir şekilde hissedersiniz. Bebeğinizin tekme ve yumruklarını hissetmeniz olası bir durumdur. 26. hafta gebelikte bebek hareketleri net bir şekilde hissedilebilir durumdadır.
26.Hafta Gebelikte Akıntı Lekelenme Veya Kanama Yaşanır Mı?
Özellikle ilk gebelikleri olan kadınların en çok korktuğu durumlar ise; lekelenme, kanama ve akıntı durumlarıdır. Hamileliğin başlangıcından, sonuna kadar anne adaylarının akıntı yaşaması olağan bir durumdur. 26. hafta gebelikte akıntıda biraz artış yaşanabilir, korkmanıza hiç gerek yok. Lekelenme ise akıntıyla birlikte pembe, kahverengi ile görülebilir.
Ancak lekelenme de arış yaşanıyorsa mutlaka hekiminize bilgi vermeniz gerekir. Kanama durumu ise yalnızca gebeliğin 26. haftasında değil, hamilelik süreci boyunca riskli görülen bir durumun habercisi olabilir. Kanama yaşadığınız taktirde paniğe kapılmayın, ancak kadın doğum uzamanıza mutlaka danışın.
26.Hafta Gebelik Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Hamilelikte bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm besinler anne tarafından aktarılır. Bu sebeple anne adayı hamileliğinde beslenmesine dikkat etmelidir. Bebeğin en çok ihtiyaç duyduğu folik asit ve d vitamindir. Bu nedenle bu gibi vitaminlerin yoğun bulunduğu yiyecekler tercih edilmelidir Bebeğin fizyolojik ve anatomik gelişimi için anne adayının sağlıklı ve düzenli beslenmesi gerekir.
26. hafta gebelikte anne adayının yemesi gerekenler;
- Balık
- Süt ve süt ürünleri
- Pekmez
- Kuru meyve
- Kırmızı et
- Turunçgil
- Yumurta
26 haftalık gebelikte anne adayı protein yönünden zengin, karbonhidrat yönünden fakir beslenmesi gerekir. Aynı zamanda bebeğin bağışıklık kazanması için C vitaminli besinler tercih edilmelidir. D vitamini, demir, B12 vitamini yönünden zengin beslenmek bebeğinizin gelişimi açısından son derece önemlidir.