Hamilelik Planlama

3 Aylık Bebek Kilosu ve Boyu Ne Kadar Olmalı ?

3 Aylık Bebek Kilosu ve Boyu

Bebeklerin doğmalarından sonra gelişimlerini takip etmek önemli olduğundan, 3 aylık bebek kilosu ve boyu ile alakalı alacakları bilgiler ebeveynler için son derece önemlidir. Bu konuda yaptıkları araştırmalarını ne kadar doğru şekilde yaparlarsa, doktorları ile beraber bebeklerinin gelişimlerini doğru şekilde takip edebilirler.

3 Aylık Bebeklerin İdeal Kilosu Kaç Olmalıdır?

3 aylık olan bebeklerin büyüme düzeyi son derece hızlıdır. Normal doğum ağırlığı bulunan üç aylık bebeklerin ortalama olarak görülen vücut ağırlığı cinsiyetlerine bağlı olarak değişim gösterir. Kız bebekler için ideal kilo 5,8 kg iken erkek bebekler içinse 6,4 kg olarak bilinir. 

Bunun yanı sıra bebeğin 3 aylık bebeklerin ortalama kilosunun ne olması gerektiğini belirleyen en önemli faktörlerin başında doğum ağırlığı geliyor. Yaşama ilk olarak başladıkları zamanlardan itibaren ilk 6 aylık süreçte bebekler her ay 600 ila 900 gram alırlar. 

Var olan bu bilgiden yola çıkıldığı zaman ilk 3 aylık dönemini tamamlamış olan bebeklerin doğum sırasındaki ağırlıklarından 1800 – 2700 gram daha fazla oldukları söylenebilir. Fakat her bebeğin büyüme döngüsü kendine özgüdür. Bu aşamada önemli olan ise bebeğin sağlıklı bir şekilde büyüme ve gelişme sürecine devam etmesi olmalıdır.

3 Aylık Bebeklerin İdeal Boyu Kaç Cm Olmalıdır?

Birçok anne babanın kilonun yanı sıra 3 aylık bebekleri ile alakalı en fazla araştırma yaptıkları konulardan bir diğeri de ideal olarak görülen boy aralığının ne olduğu oluyor. Bebekler genel olarak doğumları itibari ile hızlı bir şekilde büyüme sürecine başlarlar. 

Sağlıklı yapıya sahip olan bebekler 3 aylık süreçlerini tamamladıkları zaman boyları doğum esnasında ölçülen boylarından ortalama olarak 8 cm daha uzun olur. Yeni doğmuş bebeklerin ortalama boyları 50 cm olarak bilinir. Elde edilmiş olan bu bilgilerden yola çıkıldığı zaman 3 aylık bebeğin ortalama olarak boyunun 58 cm olabileceği de söylenebilir. 

Tabi ki bu aşamada bebeğin doğum esnasında kaç cm olduğunun önemi oldukça büyüktür. Bebeklerin boylarının uzama hızları birbirinden farklı düzeylerde olabilir. Anne babaların bebeklerinin büyüme süreçlerinde sahip oldukları büyüme eğrisini korumasına dikkat etmesi gerekir.

3 Aylık Bebeklerin Fiziki Gelişimi

Bebeklerin doğumlarından sonraki gelişim süreci son derece hızlıdır. Bundan dolayı gelişimleri büyük yaşlardaki bireylere oranla geliştiklerini çok daha net bir şekilde gösterebilir. 

Aşağıda yer alan fiziksel gelişim belirtileri her bebek için kesin olarak kendini göstermez. Kimi bebekler bazı becerilerini çok daha hızlı şekilde geliştirirken kimi bebeklerin gelişimi biraz daha zaman alabilir. Bu aşamada önemli olan şey bebeğin sağlıklı şekilde büyüyerek gelişim sürecine devam ettiğinden emin olmaktır.

  • 3 aylık bebeğin el ve kollarındaki kaslar önceki aylarına nazaran daha güçlü haldedir. Böylece nesnelere uzanmaya ve onları kavrar.
  • Nesneleri uzun süreler elinde tutabilen bebek bunları ağzına da götürebilir.
  • Bebeğin baş hareketlerini daha iyi şekilde kontrol edildiği görülebilir.
  • Boyun kasları gelişmiştir ve otururken de başını daha dik şekilde tutmaya çalışır.
  • Bebek kucağa alındığı zaman kafasını daha az sallar hatta bazen sallamadan da durur.
  • Karnının üzerine yattığı zaman başını rahat bir şekilde havaya doğru kaldırırken elleri ile gövdesini yukarıya doğru itebilir.
  • Sarkık bir nesneye yakın olduğunda yumruklarını sıkıp onu vurur. Yaptığı bu hareket üst vücut kaslarının gelişmiş olduğunu gösterir.
  • Bacak kasları güçlenmiş olan bebek çok daha güçlü bir şekilde tekme atmaya başlar.
  • Kucağa alındığı zaman ayaklarını kuvvetlice aşağıya doğru iter.

Tüm bu belirtiler bebeğin fiziksel gelişiminin içerisinde yer aldığı aya göre normal seyrettiğinin göstergesidir.

Fiziki Gelişimi İçin Uyku Düzeni

Bebeğin içerinde yer aldığı dönemde uyku düzeni ilk doğduğu zamanlara nazaran çok daha iyi bir konumdadır. Bebek günün büyük bir bölümünü halen uyur halde geçiriyor olsa da uykudaki zamanı ağırlıklı olarak geceleri olur. Gün içerisinde birkaç kere kısa uykulara dalan bebek böylece daha fazla oyun oynayabilir. 

Uyku süreci bebekten bebeğe fark gösterebilir. Bu aşamada kimi bebeklerin gece uykusuna alışma aşamasında zorluk yaşadığı görülebilir. Bazı bebekler gece boyunca 9 ila 10 saat uyurken bazıları ise geceleri birkaç saat aralıklar ile uyanır. 3 aylık bebek için uyku düzeniyle alakalı eğitim vermek oldukça erken bir dönem olarak bilinir. 

Anne babalar bu eğitimi vermek istedikleri zaman en erken dönem dördüncü aydır. Çünkü bu dönemde bebekler artık düzenli şekilde uyku ile uyanıklık döngüsünü geliştirmeye başlamış olur. Bunun öncesinde ise bebek uyku düzeni konusunda tam olarak gelişim gösteremez.

3 aylık bebeğin gece uykusunu çok daha uzun sürdürmek isteyen anne babalar gün içerisinde bebeklerinin uyanık olması için onunla konuşabilir, kitap okuyabilir. Dil gelişiminin sağlanması adına bebeğe kitap okunması oldukça önemlidir. Bebeğin uykusunun geldiği zamanlarda hangi davranışları sergilemeye başladığı gözlemlenerek kendi kendine uykuya dalması sağlanabilir.

Fiziki Gelişimi İçin Beslenme Düzeni

Bebeğin 3 aylık olduğu dönemde gelişim süreci hızlı şekilde devam ettiği için beslenmesi halen yüksek düzeylerdedir. Fakat yenidoğan dönemine nazaran daha az olduğu anne babalar tarafından rahatlıkla gözlemlenebilir. Beslenmeleri yeni doğdukları zamanlara nazaran artık daha düzenli bir hale gelir. 

Acıktıkları zaman göstermiş oldukları tepkiler çok daha rahat şekilde tanındığı için beslenmeleri de kolay hale gelir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin günde en az 8 kere beslenilmesine dikkat edilmelidir. Bununla beraber de bebek her acıktığı zaman emzirmeye çalışılmalıdır. Biberonla bebek besleniyorsa süreç anne sütüne oranla daha uzun aralıklarda olabilir. Bu durumda bebeğin beslenme araları 4 saate kadar sorunsuzca uzar. 

3 aylık bebekler genel olarak her beslenmede 180 ml oranındaki anne sütünü ya da mamayı yiyebilir. Bu miktar ise bebekten bebeğe göre değişim gösterir. Gelişme ve büyüme ataklarına bağlı olarak günlük enerji miktarı farklılaşabilir. Ortalama olarak 5 ya da 8 kere günlük beslenen bebekler 700 – 1200 ml arasında mama ya da anne sütü tüketir.

Genel olarak anne sütü bebeğin o dönemdeki tüm ihtiyaçlarını etkili şekilde karşılarken aynı zamanda bağışıklık sisteminin de güçlenmesini sağlar. Fakat anne sütü içerisinde D vitamini bulunmaz. Bundan dolayı da doktor ile iletişime geçilmelidir. Gerekli görülmesi durumunda bebek için D vitamini takviyesi verilebilir.

Mama ile beslenen bebekler içinse D vitamini takviyesine gerek olmaz. Bunun nedeni ise mamaların içerisinde genel olarak D vitamini yer almasıdır. Böylece ekstradan vitamin verilmesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Bebeğini emziren annelerin ilk 4 ila 6 aylık süreçte sadece anne sütünü vermeye dikkat etmeleri önemlidir. Bu süreçte anne sütünün yetmediği durumlarda sadece doktorun önerdiği mamalar kullanılmalıdır. 

Ek gıdaya geçiş içinse mutlaka 5. Ay beklenmelidir. Aynı anne sütü ile beslenme sürecinde olduğu gibi ek gıda sürecinde de bebeğin kesinlikle tüketmemesi gereken bazı besinler bulunur. Bebeğinin büyüme ve gelişme sürecini en doğru şekilde devam ettirmek için mutlaka gerekli olan konularda doktor ile iletişime geçilerek nelerin yapılması gerektiği hakkında bilgi alınmalıdır.

Kategoriler: Hamilelik Planlama
Bebeklerde Uyku Düzeni
Kolay Doğum Yapmak İçin Tavsiyeler