30 haftalık gebelik süresi boyunca hem anne adayında hem de anne karnındaki bebekte hafta hafta değişimler meydan gelir. 9 ay 10 günlük süren hamileliğin her haftası anne adayları tarafından merak edilen bir süreçtir. Hamilelik insan yaşamının devamı için normal bir durumdur. Gebelik her kadın için farklı yaşanır.
Kimi anne adayları hamilelikleri boyunca farklı belirtiler yaşarken, kimileri oldukça sakin bir hamilelik süreci yaşarlar. Sağlıklı ve olağan hamilelik 40 haftadır. 37. haftadan önce doğan bebekler erken doğum, 40. haftadan sonra doğan bebekler içinse geç doğum denir. 40 hafta süren gebelikte hem beden, hem hormonel hem gelişim açısından anne ve bebekte farklılıklar yaşanmaya başlar.
30 haftalık gebelikte bebek artık beden gelişimini büyük ölçüde tamamlamıştır. 30 haftalık bebek toplam 120 günlük anlamına gelir. 30. haftasında olan anne adayı 7 aylık hamiledir. Şimdi bu yazımızda 30 haftalık gebelik boyunca yaşanan durumları ele alacağız.
30 Hafta Gebelik Süreci Kaç Aya Denk Gelir?
Hamileliğin 30. haftası demek doğuma çeyrek zaman dilimi kalmış anlamına gelir. Anne adayı 30. haftaya ulaşmışken bedenen ağırlaşmış, bebek ise gelişimini büyük ölçüde tamamlamış ve doğuma hazır hale gelmiştir.
Gebelik süresi 40 haftalıktır ancak bazı durumlar nedeniyle (sezaryen, geç veya erken doğum) gebelik bu süreden daha erken olabilir. Hamilelik süresi doktor tarafından hafta olarak hesaplanır. Bu durumda da anne adayları kaç aylık hamile olduğunu anlayamaz.
Herhangi bir sağlık merkezinde hamilelik ay olarak hesaplanmaz. Hamileliğin 30. haftası kaçıncı haftaya denk geliyor diye düşünüyorsanız, bunun cevabı 7 aydır diyebiliriz. 9 ay süren hamileliğin büyük bir bölümü tamamlanmış demektir. 30 hafta gebelikte anne adayının karın çevresi, uzak mesafeden bile fark edilecek boyuta ulaşmıştır.
Hamileliğin 30. Haftasında Anne Adayının Yaşadıkları Nelerdir?
Hamileliğin 30.haftasında rahmin boyutu, göbek deliğinin yaklaşık 10 cm üzerine çıkmıştır. Anne adayının karnı bir hayli büyümüştür ve anne adayı günlük işlerini yapmakta bile zorlanmaya başlamıştır. Bel ve sırt ağrısı 30. haftada anne adayının bedeninde kendini belli etmeye başlar. . Rahmin büyümesiyle birlikte anne adayında kasık ağrısı da görülebilir.
Rahim 30. hafta itibari ile kaburga kemiklerine dayandığı için, bebek sanki rahme fazla geliyormuş gibi anne adayı şişkinlik ve gerginlik yaşayabilir. Hamilelik süresi boyunca anne adayı sağlıklı bir hamilelik geçiriyorsa ortalama 10 ila 14 kilo alabilir.
30. hafta neredeyse doğuma çeyrek zaman dilimi kaldığını gösterdiği için, anne adayı bu zaman diliminde 8 ila 10 kilo almıştır. 30. hafta 3. trimester da yer alır. Bu dönem kilo almanın sebebi bebeğin, plasentanın ve rahmin büyümesinden kaynaklanır. Hamileliğin kalan 10 haftasında alınan 4 ila 4 kilo ise doğum sonrası annenin emzirme ve enerji deposunun sebebidir.
Kilo artışı bu zaman diliminde hızlı olduğu için, doğum sonrasında alınan kiloları geri verebilmek için sağlıklı ve dengeli beslenmek önemlidir. Ayrıca 30.haftalık hamilelikte anne adayı mide bulantısı, reflü veya hazımsızlık yaşayabilir.
Bunun sebebi bebeğin mide duvarına yaptığı baskıdan kaynaklanır. Bu dönemde azar azar beslenmek bu gibi sorunları yok edebilir. 30. haftadan itibaren anne karnı oldukça büyüdüğü için, anne adayı gerekli hazırlıklarını önceden tamamlamalıdır. 30. haftadan sonra anne adayı karın çevresinde herhangi bir baskı veya ağrı hissederse mutlaka hekime başvurması gerekiyor.
Hamileliğin 30. haftasında anne adayının fiziksel görüntüsünde değişim büyük oranda yaşanır. Aynı zamanda sırt ağrısı, kasık ağrısı, mide bulantısı, hazımsızlık, gaz, vb. durumlarda gözlenebilir. Doğum öncesi karın büyüklüğü 30. hafta itibari ile tam şeklini alamaya başlamıştır.
Haftada Bebeğin Anne Karnı İçindeki Gelişim Seviyesi Nasıldır?
30 haftalık gebelikte bebek prematüre bebek boyutuna ulaşmıştır. 7 aylığa tekabül eden bu haftada bebeğin beyin gelişimi devam eder. Beyin kıvrımları oluşmaya başlar. Bu haftada bebeğin vücut ısı mekanizma gelişmeyi sürdürür ve yağ depolarında artış yaşanır. Ayrıca bebekte var olan tüyler (lanugo) yok olmaya başlar.
30. haftalık gebelikte bebeğin işitme duyusu büyük oranda gelişmiştir. Bebek anne karnında bazı sesleri fark etmeye başlar. Bebek 30. haftada anne ve babasının sesini ayırt eder, bazı sesleri severken bazı seslerden rahatsızlık duymaya başlar.
40 hafta süren gebeliğin, büyük bölümünün tamamlandığı 30. haftasında yapılan doğumlar prematüre olarak kayıta geçer. Bebek 30. haftada doğarsa, kuvözde iyi takiple yaşama tutunma şansı vardır.
30. haftada anne karnındaki bebeğin kilosu 1400 gram iken, boyu ise yaklaşık 40 ila 44 cm bulur. Her bebeğin anne karnındaki kilo veya boyu, faktörele bağlı olarak değişim gösterebilir.
Anne adayları farklı bebeklerle, kendi bebeklerinin boy ve kilosunu kıyaslamamalıdır. Doktor kontrolünde geçirilen hamilelik süresince hekim bebeğinizin boy ve kilo gelişimi hakkında sizlere doğru bilgiyi verecektir.
30 haftalık bebeğin anne karnındaki hareketleri fazlalaşmıştır. 30. haftada bebeğin kaş ve kemik gelişimi tamamlandığı için, bu zaman diliminde bebeğin hareketleri daha çok hissedilmeye başlanır.
Bebeğin yumruk veya tekme hareketleri bu haftada net bir şekilde hissedilir. Bazen bebek anne karnında iken hıçkırabilir, bu anneye ritmik karın seğirmesi olarak yansır. Anne adayı panik yapmamalıdır. Gebeliğin 30. haftasında olan anne adayları aklına takılan soruların cevabını kadın doğum uzmanından alabilir.
30 Haftalık Gebelikte Bebeğin Uzunluğu Ve Kütlesi Ne Durumdadır?
30 haftalık gebelikte anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan bir tanesi de bebeğin kilosu ve boyutudur. 30 ila 37 hafta arası prematüre bebek olarak adlandırılır. 40 hafta 10 gün süren sağlıklı gebeliğin 30 hafta süresi erken doğum olarak adlandırılır.
30. haftada bebek büyük ölçüde gelişimini tamamlasa da henüz tam olarak dış hayata hazır değildir. 30 haftalık gebelikte anne karnındaki bebeğin boyu 38 ila 42 cm, kilosu ise 1400 ila 1600 gram arasındadır. Ancak her bebeğin anne karnındaki gelişim özelliği farklıdır.
30 Haftalık Gebelikte Anneye Yansıyan Değişiklikler Nelerdir?
Gebelik yalnızca bebekte değişimlere yol açmaz. Anne adayında da hem fiziksel hem de hormonel olarak değişimlere neden olur.
30 haftalık hamile olan bir kadının yaşadığı değişikler şu şekildedir;
- 30 haftalık gebelikte anne adayı mide yanması şikayeti ve uyuyamamaktan yakınır. Bu durumda yapılacak en önemli şey sol tarafa uyumaya çalışmaktır.
- 30. haftada anne adayı rahmin genişlemesinden dolayı kasık bölgesinde kasılmalar hisseder.
- Mide yanması, reflü, hazımsızlık ve mide bulantısı 30. haftada sık görülen bulgular arasında yer alır.
- 30. haftada anne adayı karnın büyümesi nedeniyle, bedene yük gelen ağırlıktan dolayı sırt ağıları yaşayabilir, sürekli olarak kendini yorgun hissedebilir.
- Bebeğin büyümesine bağlı olarak değişen hormonlar nedeniyle anne adayı aşırı duygusal veya alıngan olabilir.
- Gerginlik ve stres yine bu dönemde anne adayını yoran diğer etmenlerin başında gelir.
Hamilelik doğal bir sürecin sonlanmasıyla gerçekleşen normal bir döngüdür. Toplam 40 hafta yani 9 ay 10 gün süren bu normal süreci, hekimler hafta olarak hesaplar. Hamilelik 3 trimester sürer. 3. trimester de buluna 30. hafta gebelik bebeğin geliştiğinin ve doğuma az bir zaman diliminin kaldığını gösterir.
30 Haftalık Gebelikte Fetüsün Gelişimindeki Ana Özellikler Nelerdir?
30 haftalık hamilelikte fetüste yaşanan birçok değişim bulunur.
30. haftada fetüsün gelişiminde yaşananlar;
- Fetüsün ayak tırnakları oluşumunu tamamlamaya başlar.
- Fetüsün akciğer ve beyin gelişimi büyük oranda tamamlanmaya başlar. Beynin özellikleri gelişir.
- Vücut ısı mekanizması ve yağ depoları gelişimini sürdürür. Aynı zamanda bebeğin yumuşak tüyleri de yavaş yavaş kaybolmaya başlar.
- Fetüsün kemik iliği alyuvarları tam anlamıyla gelişmiştir.
- Fetüsün göz çevresi, göz kapağı ve kaşları oluşmuştur. Işığa karşı tepki verir. Göz kırpmaya başlar. Göz yaşı üretimi başlar.
- Fetüs anne karnında hıçkırır. Buda bebeğin ritmik olarak göğsünün hareket etmesine neden olur.
- Erkek bebekte testisler büyümüş ve torbaya geçiş süreci başlamıştır.
30 haftalık fetüs gelişiminde yaşanan gelişim ve özellikleri bu şekilde sıralayabiliriz. Ancak unutulmamalıdır ki her fetüsün anne karnındaki gelişim süreci farklılık gösterebilir.
30 Haftalık Gebelik Döneminde Beklenen Kilo Artışı Ne Kadardır?
Gebeliğin il haftalarına oranla 3. trimester dönem dediğimiz gebeliğin son evresinde anne adayları belli oranda kilo alır. Anne adayının hamileliği sürecinde alması gereken kilo ortalama 10 ila 14 kilodur.
30 haftalık gebelikte anne adayı 8 ila 10 kilo almıştır. Geriye kalan haftalarda anne adayı ortalama 4 ila 5 kilo alacaktır. Hamilelikte anne adayının kilo artışı kontrollü olmalıdır. Doğum sonrası rahat kilo vermek için anne adayı doktor gözetiminde olmalı ve sağlıklı, düzenli beslenmelidir. Çok zayıf olan anne adayları yaklaşık 18 kilo alabilirler.
30 Haftalık Gebelikte Anne Karnının Görünümü Nasıl Değişir?
30 haftalık gebelikte anne adayının karnı çok uzaktan bile fark edilecek seviyeye ulaşmıştır. 30 haftalık gebelikte anne karnının görünümü, rahim göbek deliliğinin yaklaşık 10 ila 11 cm yukarısına çıkmıştır.
Anne karnı arasındaki mesafe pubik simfiz ile rahim arası 30 cm kadardır. Karın çevresi bir hayli büyümüştür. Gebeliğin büyük çoğunluğunun geride kaldığı 30 haftalık gebelik hem bebeğin hem de anne adayının son fiziksel gelişim özelliklerinin tamamlandığı haftadır.
Haftada Bebeğin Aktivite Ve Hareketleri Nasıl Olur?
30 haftalık bebeğin vücut hareketleri büyük oranda artmaya başlamıştır. Bebeğin alanı kısıtlı olduğu için, ilk haftalara oranla hareket alanını daha yoğun kullanmaya başlar. Kemik ve kasların güçlenmesiyle birlikte bebeğin yaptığı istemli hareketler anne tarafından net bir şekilde hissedilir. Bebeğin tekme veya yumruk gibi hareketleri yine aynı şekilde anne tarafından hissedilir.
Özellikle gece anne uyuduğu zamanlarda bebeğin aktivite ve hareketleri daha çok hissedilir. Anne adayı bazen düzenli ve ritmik seğirmeler hissedebilir. Bunun nedeni bebeğin ciğer gelişimine bağlı olarak hıçkırmasıdır. 30 haftalık gebelikte bebeğin anne karnı içerisindeki hareket ve aktiviteleri oldukça yoğun ve hissedilebilirdir.
30 Haftalık Gebelikte Ortaya Çıkabilecek Akıntı Lekelenme Veya Kanama Durumları
30 haftalık gebelikte vajinal akıntı da arış yaşanabilir. Akıntı bu haftalarda saydam, yapışkan ve mukuslu bir görüntüdedir. Hamilelik süresinde akıntı, lekelenme ve kanama olması normal bir durumdur. Ancak kanama durumunun yoğun olması ciddi bir durum olabilir. Eğer yoğun bir kanama durumu varsa mutlaka doktora başvurmanız gerekiyor. Kanama hamilelikte birçok nedenden kaynaklanabilir ancak kanamanın yoğunluğu ve süresi, durumunun seyri için önemlidir.
30 Haftalık Gebelikte İdeal Beslenme Planı Nasıl Olmalıdır?
Anne adayı gebeliği boyunca, bebeğinin sağlıklı gelişimini tamamlamasını istiyorsa beslenmesine önem vermesi gerekiyor. 30 haftalık gebelik bebeğin beyin gelişiminin büyük oranda geliştiği haftadır. 30 haftada anne adayları özellikle omega3 yönünden güçlü besinler tüketmeye özen göstermelidir.
30 haftalık gebelikte anne adaylarının tüketmesi gereken besinler;
- Balık eti
- Ceviz
- Yumurta (organik)
- Tavuk eti
Bu gibi besinle tüketilebilir. Ancak tüketmeniz gereken yiyecekleri doktorunuza danışabilirsiniz.