35 haftalık gebelik, anne adaylarının minik yavrularına neredeyse 1 ay sonra kavuşacakları anlamına gelir. 35 haftalık gebelik 3. trimester döneminin son 3 aylık evresinin son basamaklarından biridir. Doğuma neredeyse yaklaştığının habercisidir. 35 haftalık gebelikte anne karnındaki bebeğin artık tüm fizyolojik ve anatomik yapıları gelişmiştir. Bebeğin dünyaya gözlerini açmadan son 1 ay öncesinde geriye kalan gelişimlerini de tamamlamaya ihtiyaçları vardır.
35 haftalık gebelikte anne adaylarının heyecanları artmaya başlamıştır. Çünkü bebek neredeyse gelmek üzeredir. Hamileliğin 40 hafta sürdüğünü bildiğimize göre, 35 haftalık gebelik için artık minik yavrunun dışarı gelmek için çırpındığını fark edebilirsiniz.
Hamilelik dönemi her ne kadar anne ve baba adayları için heyecanlı bir serüven olsa da, akıllarına takılan onlarca soru bulunur. Özellikle hamileliğin son ayları, akıllara takılan sorularla doludur. İşte tam burada sizlere doru bilgileri sunacağız.
Hafta Gebelik Döneminin Aylık Karşılığı Nedir?
35 haftalık gebelik3. trimester döneminin 2. ayıdır. Yani doğuma yalnızca 1 ayın kaldığı anlamına gelir. 35 haftalık gebelikte hem anne hem de bebekte tüm değişimler gerçekleşmiştir.
Gebeliğin hafta olarak takip edilmesi bazen kafa karışıklığına neden olabiliyor. Çünkü halk arasında gebelik ay olarak bilinir. Kadın doğum uzmanı bebeğin anne karnındaki gelişimini hafta olarak izler. Bebek her hafta farklı bir gelişim özelliğine sahip olur.
35 haftalık bebek ise neredeyse tüm gelişimlerini tamamlamış olup, 1 ay daha anne karnında kalma ihtiyacı duyar. Bu dış dünyaya gelmenin hazırlık sürecidir diyebiliriz. 35 haftalık gebelik 8 ay 5 günlük hamile olduğunuz anlamına gelir.
Hamileliğin 35. Haftasında Anne Adayının Deneyimleri Nelerdir?
Hamilelik, bir anne adayı için oldukça özel bir durumdur. İnsan bedeninde bir can daha taşımak tarif edilemez bir mutluluk kaynağıdır. Anne adayları hamileliğin başlangıcından doğuma kadar olan süre boyunca birçok zorluğa göğüs gerer.
Bunların başında; sırt ve bel ağrıları, baş ağrısı, kasık ağrısı, bacak ağrısı, mide bulantısı, kabızlık, sancı, psikolojik sorunlar yer alır. Hamilelik ilerledikçe anne adayları artık uyumakta bile zorlanırlar. Aslında bakıldığında hamilelik zorlu ve sabır gerektiren bir süreçtir.
35 haftalık hamile olan bir kadın, arık bebeğini kucağına almasına çok az bir zaman kalmıştır. Tüm bu sancılı süreçler kalan bir aylık sürede devam edecektir, ancak bebeğinizi kucağınıza aldığınızda her şeye değdiğini fark edeceksiniz.
Hamileliğin 35. Haftasında Bebeğin Uterus İçindeki Gelişim Evresi Nasıldır?
Hamileliğin 35. haftasında bebek 2,5 kilo ağırlığına ulaşmıştır. Artık doğuma neredeyse hazırdır. Bebek 35 haftada doğum pozisyonuna girmeye başlar. 35 haftalık gebelikte, bebek başını pelvise doğru yöneltmeye başlamıştır.
Bu dönemde bebeğinizin fetal pozisyondan yaptığı kıvrılma veya dönme gibi hareketleri karınızda hissedebilir hatta görebilirsiniz. Hamileliğin 35. haftasında bebeğin uterus içindeki görüntüsü baş aşağı pozisyondur.
35 Haftalık Hamilelikte Bebeğin Boyu Ve Ağırlığı Ne Kadar Olur?
Gebelik takibinde annenin aldığı kiloların yanı sıra bebeğin aldığı kilo daha önemlidir. Anne karnındaki bebekte aylık yapılan takibinde belli oranlarda kilo almış olmalıdır. 35 haftalık gebelikteki bebek doğuma yakın bir zaman aralığındadır.
35 haftalık bebeğin kilosu 2.200 ila 2.500 gram arasındadır. Boyu ise 45 ila 47 cm uzunluğunda olmalıdır. Bu görüntüsü ile 35 haftalık bir bebek bal kabağı büyüklüğündedir. Ancak unutulmamalıdır ki her bebeğin gelişim özelliği farklılık gösterebilir.
35 Haftalık Hamilelikte Annede Meydana Gelen Değişiklikler Nelerdir?
Gebeliğin son aşamaları diyebileceğimiz 35 haftalık gebelikte anne adayları birçok yönden değişime uğrar. Bu değişim anatomik, fizyolojik, psikolojik yönden olabilir.
35 haftalık hamilelikte annede meydana gelen değişiklikleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Gebeliğin 35. haftaya ulaşması ile rahim iyice genişler ve karın çevresi daha da büyür. Rahim duvarı iç organlara baskı yapmaya başlar.
- Rahmin mesaneye yaptığı baskı sebebiyle anne adayının sık sık idrara çıkması gerekebilir.
- Midede yanma, hazımsızlık ve reflü gibi şikayetler oluşabilir.
- Rahmin akciğerlere yaptığı baskıdan ötürü anne adayı nefes almada zorlanabilir.
- Bebeğin 35. haftada pelvise doğru, doğum kanalına yerleşmesi ile birlikte sık sık kasılmalar ve kasık ağrıları görülebilir.
- Genişleyen ve büyüyen rahim sebebiyle anne adaylarında hemoroit (basur) görülebilir.
- Anne adayları hamileliğinin 35. haftasında varis oluşumuyla karşılaşabilir.
- Gebeliğin son aylarında anne adaylarında sık diş eti kanamaları yaşanabilir.
- Baş ağrısı 35. haftada görülebilen şikayetlerden biridir.
- Yorgunluk, halsizlik, uyku bozukluğu, stres, kaygı ve ani ruh değişimleri yine hamileliğin son dönemlerinde görülebilir.
- Karın bölgesinin öne doğru büyümesi ile vücudun denge sistemi değişir. Bu durumda da sakarlıklar yaşanabilir.
Hamilelik serüveninin anne adaylarında uğrattığı değişimleri yukarıda listeledik. Hamilelik zorlu bir süreç olsa da, sonunda mutluluk verici olacaktır.
35 Haftalık Hamilelikte Bebeğin Gelişim Özellikleri Nelerdir?
Gebelikte bebeğin haftalara göre gelişimlerini tamamladığını fark edeceksiniz. 35 haftalık bebek anne karnında bir bal kabağı büyüklüğüne ulaşmışken ve doğuma yalnızca 1 ay kalmışken sizde bebeğinizin gelişim özelliklerini merak etmiyor musunuz?
35 haftalık hamilelikte bebeğin gelişim özellikleri şunlardır;
- 35 haftalık gebelikte bebeğin nerdeyse tüm organları gelişimini bitirmiştir. Beyin gelişimi tamamlanmış olup, sinir dokuları birbirleri ile bağlantı kurmaya başlamıştır.
- Bebeğin kan dolaşım sistemi ise tam anlamıyla fonksiyonunu kazanmıştır.
- Karaciğer atıkları parçalama fonksiyonunu kazanmaya başlamıştır.
- Akciğerler doğum öncesi tam anlamıyla işlevini kullanabilecek seviyeye ulaşmıştır.
- Bebeğin 35 haftada kas ve iskelet sistemindeki kemikleri sertleşmeye devam ederken, bu dönemde kalsiyum ihtiyacı maksimum seviyeye ulaşır.
- Bebeklerin bu dönemde böbrekleri neredeyse tamamlanmış olup, amniyotik sıvı içerek idrar üretimine başlamışlardır.
- Bebeğin bağışıklık sistemi, anneden geçen antikorların varlığı ile gelişimini sürdürür.
- Bebeklerin doğmadan önce göz renkleri mavidir ve doğduktan sonra gün ışığının varlığı ile orijinal renklerine döner. Ancak görme ve anlama yetenekleri tam anlamıyla gelişim göstermez.
- Burun ve tat duyuları tam anlamıyla işlevlerini yerine getirmeye başlar.
- Cilt üzerindeki lanugo tüyleri 35. haftadan sonra dökülmeye başlar.
Bebekler henüz daha küçücük bir embriyoyken, anne karnında fetüs lükten bebeğe dönüşene kadar birçok evreden geçer. Böylece gelişim özelliklerini tamamlar.
Hamileliğin 35. haftasında Anne Adayının Kilo Alımı Ne Kadar Olur?
Anne adayları gebeliklerinin 2. trimesterinden itibaren kilo almaya başlar. Bu kilonun çoğunluğu bebeğin varlığından kaynaklansa da diğer bölümü annenin kendi bedeni üzerine aldığı kilolardır. Hamilelikte her kadın mutlaka kilo alır.
Önemli olan dengeli beslenerek alınan kiloları kolayca verebilmektir. 35 haftalık gebelik artık doğuma yaklaştığını gösterdiği için annenin bu dönemde aldığı kilolar bir nevi son kilolarıdır. Bir kadın hamileli boyunca 11 ile 14 arası kilo alır. 35. haftasında anne adayı ortalama 11-12 kiloya ulaşmıştır.
35 Haftalık Hamilelikte Anne Karnının Görünümü Nasıldır?
35 haftalık hamilelikte annenin karnında neredeyse tam büyüme gerçekleşmiştir. Anne adayının karın çevresi, annenin ayak parmaklarını göremeyeceği boyuta gelmiştir. Dışarıdan bakıldığında annenin karnı sivri veya yayvan bir görüntüye sahiptir.
Anne adayının karın görüntüsü bebeğin anne karnında nasıl durduğu hakkında da bilgi verir. Anne adayları karın görüntüsünden doğuma yaklaştığını anlayabilir.
35 Hafta Hamilelikte Bebeğin Hareketleri Nasıl Olur?
35 haftalık hamilelikte bebeğin özellikle emme refleksinde büyük oranda gelişme yaşanır. Aynı zamanda bebek doğum kanalına doğru hareket ederek baş aşağı bir konuma gelir.
35 hafta itibari ile doğuma yaklaşıldığı için bebek hareketlerinde bir miktar azalma olabilir. Hareketlerin azalması genel manada normal kabul edilse de, saatte 10’un altına düşen hareket varsa mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekiyor.
Artık inanması kolay olmasa da 35 haftalık gebelik, bebeğin dışarıya gelmesine az bir zamanın kaldığını gösterir. Bebek hareketler ilk ve orta aylara oranla biraz daha az olsa da, genel olarak bebeğinizin hareketlerini hissedebilirsiniz. Özellikle kıvrılma ve dönme hareketleri anne adayı tarafından kolayca hissedilebilir.
35 Haftalık Hamilelikte Görülen Akıntı Lekelenme Veya Kanama Durumları Var Mıdır?
35. haftaya girmişken anne adayları kanam, lekelenme ve akıntı gibi semptomların varlığından endişe duyar. 35 haftalık gebelikte vajinal akıntıda artış yaşanması gayet normaldir. Bu akıntılar şeffaf, mukuslu ve sümüksü bir yapıya sahiptir. Eğer bu akıntılar kokulu, yeşil renkli, ağrılı ise enfeksiyon kaynaklı olma ihtimali vardır.
35. haftada anne adaylarında lekelenme veya kanama durumları olmaması gerekir. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Doğuma yaklaştığınız bu dönem içerisinde risk teşkil edebilecek her türlü belirti ve bulguyu kendi doktorunuzla paylaşmanız oldukça önemlidir.
35 Haftalık Hamilelikte Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Gebelik boyunca olduğu gibi yine 35. haftada sık sık, azar azar beslenmeli ve mümkün mertebe sıvı tüketmelisiniz. Bebeğinizin bu dönemde vitamine ve minerale oldukça ihtiyacı vardır.
Bu nedenle bol yeşil yapraklı sebze, et, yumurta, kuru baklagil tüketilmelidir. Eğer anne adayları kabızlık yaşıyorsa lif bakımından zengin besinleri tercih edebilirler. Bu dönemde hazır, işlenmiş ve dondurucu gıdalardan uzak durulması gerekiyor.
Asitli içecekler tercih edilmemelidir. 35. haftada özellikle sebze ve meyve tüketilmesine özen göstermeniz, bebeğinizin son aylarda gelişimi için oldukça önemlidir. Bu dönem bebeğin kemik oluşumu için kalsiyum açısından zengin beslenmeniz gereken bir dönemdir. Bu nedenle süt ve süt ürünlerinin tüketimine önem vermelisiniz.