Bebeklerimiz dünyaya geldiği andan itibaren hem farklı ortama ayak uydurmak hem de dışarıdaki mikroplar ile tanışmak zorunda kaldığından, özelikle 6 aylık bebeğin beslenmesi hakkında tavsiyeler günümüzde daha çok önem kazanır. Farklı hastalıkların baş göstermesi ile birlikte beslenme oldukça önemlidir.
Beslenmeye aslında anne karnından doğru bir şekilde başlamak sonrasında işimizi daha da kolaylaştırır. Bebeklik döneminde daha çok anne sütü ile beslenen bebekler 6 ay itibari ile ek gıda ile tanışır. Burada da hem doğru ve dengeli hem de sağlıklı besinleri bebeğe vermek oldukça önemlidir.
6 Aylık Bebek Hangi Besinleri Tüketmeli?
Anne karnındaki gelişimini tamamlamış ve dünyaya merhaba demiş olan bebekler ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Bu süre zarfında gerekli olan tüm vitamin ve mineraller anne sütünden doğrudan bebeğe geçer. 6 ay itibari ile bebekler yavaş yavaş ek gıda ile tanışabilir.
Bu dönem itibari ile bebeklerimize verebileceğimiz besinler şu şekildedir;
- Meyve püreleri
- Sebze püreleri
- Devam sütleri
- Yumurta ve diğer kahvaltılıklar
Ek gıda geçiş dönemi ebeveynler için biraz sıkıntılı olsa da dikkat etmeniz gereken belli başlı konuları atlamazsanız bu süreyi sorunsuz geçirebilirsiniz. Ek gıda döneminde gıdaları tek tek deneyerek bebeğe vermelisiniz. Böylece herhangi bir alerjik durumun gelişip gelişmediği hakkında bilgi sahibi olursunuz.
6 Aylık Bebek Beslenme Saatleri Nasıl Olmalı?
Öncelikle bebeğinizin ek gıdaya geçmiş olması anne sütünü bırakması anlamına gelmez. Bu süreçte de bebeğinizi aynı şekilde anne sütü ile beslemelisiniz ancak 2- 3 saatte bir ek gıda denemesi ile bebeğinize öğünler hazırlayabilirsiniz.
Sabah emzirdiğiniz bebeğinize 2 saat sonra ufak bir miktarda ek gıda denemesi yapabilirsiniz. Miktarları az tutarak belirli saat dilimlerinde ek gıda geçişlerini yapabilirsiniz. 2-3 saatte bir farklı, bebeğe uygun tatlar tattırarak ek gıda geçiş dönemini başlatabilirsiniz. Tabi ki bu süre zarfında yine anne sütü beslenmesine devam edilmelidir.
6 Aylık Bebek Günde Kaç Kez Ek Gıda Almalı?
Ek gıda dönemine teorik olarak aynı şekilde başlansa da aslında bebeğin yapısına göre değişiklik gösterebilir. Ek gıdaya gün içerisinde 2-3 kez olarak başlanmalıdır. Ufak miktarlarda başlayacağınız tutarları giderek arttırabilirsiniz. Bu sıklığı bebeğinizin durumu belirler. Yani ilk aşamada miktarları bir kaşığı geçmeyecek şekilde ayarlayarak 2 ya da 3 kez ek gıda vermeyi deneyebilirsiniz.
6 Aylık Bebek Kahvaltıda Ne Yemeli?
Bebeklerde günün ilk öğünü genellikle kahvaltı şeklindedir. Anne sütü ile güne başlayan bebekler bir süre sonra kahvaltı ile tanışabilir. İlk olarak kahvaltıya yumurta sarısı ile başlanmalıdır. Yumurta beyazı daha yüksek protein içerdiğinden ilk etapta yumurta sarısı ile kahvaltı öğününe başlanması tavsiye edilir.
Bir süre bu şekilde devam edildikten sonra yumurta sarısına ek olarak farklı alternatifler denenebilir. Pekmez, ceviz, ev yapımı bisküviler yumurta sarısı ile karıştırılarak püre haline getirilerek bebeğe kahvaltı öğünü olarak verilebilir.
6 Aylık Bebeğe Akşam Yemeği Ne Verilir?
Bebeklerin ek gıdaya geçiş dönemleri genellikle tadımlık yapılır. Belirli gıdalar denenerek herhangi bir alerji durumu gerçekleşip gerçekleşmediği görülür sonrasında farklı tatlar tattırılır.
Öncesinde öğün olarak verilmese de sonrasında alışılması açısından öğün olarak verilebilir. Özellikle yatma saatinden önce olan öğünde yani akşam yemeği öğününde genellikle hafif gıdalar tercih edilir. Sebze püreleri, ev yapımı yoğurtlar, tahıllı gıdalar püre halinde akşam öğünü olarak bebeğe verilebilen gıdalardır.
6 Aylık Bebek Hangi Kuruyemişleri Yer?
6 aylık dönem riskli bir dönemdir. Bu dönemde bebeğinizin henüz dişleri çıkmamış olduğundan çiğneme hareketi yapamaz. Besinler çok dikkatli bir şekilde püre haline getirilerek bebeklere verilmelidir. Kuruyemişler özellikle sert olan ve çiğneme hareketi gerektiren kuruyemişler bu dönemde kesinlikle verilmez.
Daha çok yumuşak olan kuru gıdalar örneğin kuru meyveler olabilir bu dönemde yine püre haline getirilerek bebeklere verilmesi önerilir. Kuru kayısı genellikle ideal bir kuruyemiştir. Hem yumuşak olması nedeni ile kolayca püre haline gelir hem de bebeklerde bağırsak hareketleri için yardımcıdır.
Yine çekirdeksiz kuru erik ve kuru üzümü de püre halinde bebeğinize yedirebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken ilk etapta gıdaları karıştırmadan tek tek püre haline getirip yine tek tek bebeğinize tattırmaktır. Günümüzde kuruyemiş konusu oldukça tehlikelidir. Kabuklu taneli olan hiçbir yemiş bebeklerin önüne koyulmaz bu durum son derece tehlikelidir.
6 Aylık Bebek Ne Kadar Devam Sütü İçer?
Devam sütü konusu oldukça tartışmalı bir konu olsa da günümüzde birçok bebek devam sütü alarak büyür. Devam sütü aslında anne sütünün ve ek gıdanın yeterli alınıp alınmaması ile ilgilidir. Normalde bebekler günde 4-5 kez devam sütü alabilirler.
Anne sütü fazla alan ve ek gıda geçişleri de sorunsuz olan bebeklerde çoğu zaman devam sütü beslenme sıklığı daha seyrek olabilir ancak anne sütünün yetersiz olması ya da bebeğin ek gıdayı reddetmesi gibi durumlarda devam sütleri yardımcıdır.
Yine de gün içerisinde devam sütü verilme sıklığı 5′ ten fazla olmamalıdır. Devam sütleri bebeklerin kilo durumları ile de ilgilidir. Kilosu yerinde olan, anne sütü alan ve ek gıda denemeleri de başarılı olmuş bir bebekte çoğu zaman devam sütüne ihtiyaç duyulmaz. Bu durum bebekten bebeğe göre farklılık gösteren bir konudur.
Ek Gıdaya (Tamamlayıcı Beslenmeye) Başlama İpuçları
Ek gıda süreci hem bebekler için hem de anneler için zorlayıcı olabilir. Bu nedenle minik ipuçları ile bebeğinize ve kendinize bu süreci daha kolay atlattırabilirsiniz. Bu sürede besinleri bebeğinize tek tek vermelisiniz. Böylece sevdiği ve tamamen reddettiği besinleri kesin olarak ayırt edebilirsiniz.
Bir gıda denemesi ilk olarak başarısız olduysa bunu bir sonraki denemede yineleyebilirsiniz. Örneğin kabak püresini bebeğiniz ağzına almış fakat çıkartmışsa ya da almak istemediyse farklı bir öğünde ya da farklı bir günde tekrar vermeyi deneyebilirsiniz. Ek gıda besinlerini bebeğe karıştırmadan vermeniz bebeğinizin hangi besinleri daha çok sevdiğini anlamanıza yardımcı olur.
Bir diğer konu reddettiği bir besini tamamen vermeyi kesmemelisiniz. Örneğin elma püresini bebeğiniz sevmedi diye vermeyi bırakmayın, bir başka gün vermeyi tekrar deneyin. Bir de bebeğiniz o an yaptığınız ek gıdayı sevmemiş olabilir ona sürekli sevdiği gıdaları vermek yerine ara ara unutturarak vermeyi deneyebilirsiniz.