Bebekleri altıncı ayına giren anneler için 6 aylık bebeklerin beslenme Konusu önem taşımaya başlar. Bebeklerin altı aylık olana kadar yalnızca anne sütüyle beslenmesi bu sürenin bitiminde ek gıdalara geçmeyi gerektirir. Ancak ek gıdaların bilinçli ve gerekli miktarlarda verilmesi gelişim için etkili olur. Bunun için annelerin bebeklere ek gıda verirken dikkatli olmaları gerekir.
6 Aylık Bebekler İçin Ek Gıdalara Giriş
Bebekler 6 aylık olana kadar yalnızca anne sütüyle beslenirler. Ancak 6 aylık olduklarında ek gıdaya geçilmesi gerekir. Bu değişiklik hem anne sütünün yetersiz gelmesi hem de alınacak besinlerin bebeğin gelişimine katkı sağlaması açısından önemlidir. Ayrıca verilen besinler sayesinde bebeklerin sağlıklı beslenmeleri ve ileriye dönük olarak doğru beslenme alışkanlığı kazanmalarına yardımcı olur.
Bebeklerde ek gıdaya başlanmasının bir nedeni de büyüme hızının 6.ay itibariyle yavaşlıyor olmasıdır. Alınan ek gıdalar ise büyüme üzerinde olumlu etki oluşturur. Doğru ek gıdalar sayesinde bebeğin ideal kilosuna ulaşması da sağlanır.
Annelerin ek gıda konusunda dikkate almaları gereken en önemli konu hızlı bir şekilde beslenme değişikliğine gitmemeleri gerektiğini bilmeleridir. Anneler tarafından ek gıdalar bebeklere yavaş ve birkaç çeşitle sınırlı olacak şekilde verilmelidir.
Bunun dışında ek gıda miktarının minimum olmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca bebek 1 ek gıda ile tanıştıktan sonra bir süre alışmasını beklemeli ve devamında farklı bir ek gıda ile tanışmasına yardımcı olmalıdır.
Ek gıda verilmeye başlandığında anneler tarafından bebeğin 2-3 ara öğünden fazlasını almamasına dikkat etmek gerekir. Gıda çeşitliliğinin fazla olması bebeklerde sindirim sorunlarının ortaya çıkmasına veya kilo problemlerine neden olur.
6 Aylık Bebekler İçin Uygun Meyve Ve Sebzeler
Doğumu itibariyle 6 aylık bebekler için kullanılabilecek en önemli ek gıdaları meyveler ve sebzeler oluşturur. Ancak meyvelerin veya sebzelerin katı şekilde verilmemesi ve miktarının az olmasına dikkat edilmesi gerekir.
- Meyveler
Bebek için ek gıdaya meyve ile başlanmak isteniyorsa her meyvenin bebek için uygun olmayacağının bilinmesi şarttır. Meyve seçiminde lif kaynağı olması, C vitamini içermesi, püre yapılabilir olması ve alerji riski taşımıyor olması gerekir.
Bebekler için tercih edilebilecek en önemli meyveler şunlardan oluşur; elma, muz, armut, kavun ve avokado gibi meyvelerdir.
Meyvelerin ek gıda olarak verilmesi istendiğinde püre haline getirilmesi gerekir. Püre dışında rendeleme ve ezme işlemi yapılarak da meyvelerin bebeklere verilmesi mümkün olur.
- Sebzeler
Ek gıda olarak bebeklere sebzelerin de verilmesi mümkündür. Ancak sebzelerin direkt olarak verilmesi yerine haşlanması gerekir. Böylelikle sebzeleri bebeklerin rahatlıkla sindirmeleri mümkün olur.
Bebeklere verilebilecek sebzeler arasında ise patates, kabak, bezelye, havuç, brokoli ve bal kabağı bulunur. Bu sebzeler lif içerdiği için bebeklerin bağırsaklarının çalışmasına yardımcı olurlar. Ancak bu aşamada ölçüye dikkat etmek gerekir.
Bebekler için ek gıda olarak sebze veya meyve verilmek isteniyorsa mevsime uygun olmalarına dikkat etmek gerekir. Hormon içeren gıdalar bebeklerin erken yaşta sağlık sorunları ile tanışmalarına neden olabilir.
İlk Katı Gıdalar: Püreler Ve Yumuşak Yiyecekler
Anneler bebeklerine 6 ay itibariyle katı gıda vermeyi düşünüyorsa ilk tercihleri püreler olmalıdır. Sebzelerin veya meyvelerin katı halde bebekler tarafından sindirilmesi zordur. Bu nedenle püre haline getirilerek verilmesi şarttır.
Katı gıdaların püre haline getirilmesi bebeklerin yutma sorunu yaşamasının önüne geçer. Ayrıca yumuşak oldukları için boğazlarını tahriş etmez. Bunun dışında püre halinde gıdaların alınması sayesinde bebeklerin lif ihtiyacını karşılamaları mümkün olur.
Bu da bağırsaklarının düzenli çalışmasına yardımcı olur. Ancak lif içeren gıdalar tercih edildiğinde miktarının fazla olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Çünkü miktarın fazla olması bebeklerin ishal olmalarına da neden olabilir.
Bebekler için püre tercih edilecekse sebzenin ya da meyvenin kaynatılması gerekir. Böylelikle yumuşayan gıdalar kolayca tüketime hazır hale gelir. Püre yapılırken şeker veya tuz eklemekten de kesinlikle kaçınılması gerekir.
Bebeklere verilebilecek püreler arasında ise patates, havuç, elma, armut, brokoli ve muz püreleri ilk sıralarda yer alır. Püreler dışında şekersiz yoğurt, pekmez ve peynir gibi yumuşak yiyeceklerin de ilk katı gıda olarak bebeklere verilmesi mümkündür.
6 Aylık Bebeklerde Demir Zengini Gıdaların Önemi
Demir insanlar için önemli olan minareler arasında bulunur. Vücut gelişimi, hücrelere oksijen iletimi ve zeka gelişimi için faydaları vardır. Bu nedenle 6 aylık bebeklere ek gıda verilirken demir içerdiklerine emin olmak gerekir. Böylelikle 6 aylık olana kadar verilen anne sütünün verdiği demir desteğinin gıdalar vasıtasıyla devam etmesi sağlanır.
Bebeklerin tüketebilecekleri demir zengini gıdalar ise şunlardan oluşur;
- Kırmızı et
- Yumurta
- Tavuk eti
- Yeşil sebzeler
- Balık
- Tahıllar
Bebeklere bu gıdalar verilirken anne sütünün verilmeye devam edilmesi de önemlidir. Bunun dışında inek sütü demir eksikliğine neden olduğu için bebekler için tercih edilmemesi gerekir.
Bebekler İçin Tahıl Ve Tam Tahılların Tanıtımı
Ek gıdaya geçen bebeklere verilebilecek ürünler arasında tahıllar ve tam tahıllar yer alır. Yulaf, pirinç, mısır unu, çavdar ve buğday gibi tahılların lif içerdiğini söylemek mümkündür. Bu sayede bebeklerin kolayca sindirmeleri mümkün olur.
Bunun dışında tahıllar B vitamini açısından zengin olan gıdalardır. Tüketilen tahılların içerisinde bulunan B vitamini sayesinde bebeklerin sinir sisteminin gelişimi mümkün olur. Bunun dışında tahıllar bebeklere tokluk hissi vererek doğru beslenmelerine yardımcı olur.
Bebeklere verilebilecek en önemli tahıl pirinçtir. Yumuşak yapısı sayesinde kolay sindirilerek tüketilir. Pirinç verilmek istendiğinde lapa, püre veya çorba haline getirilebilir. Böylelikle bebek kolayca yutarak sindirir. Yulaf gibi tahılların püreler içerisinde katılarak bebeklere verilmesi de mümkündür.
Bebekler için tam tahıl kullanımı da önemlidir. Bu nedenle bebeklere tam tahıllı undan yapılan gıdalar verilmelidir. Bu aşamada kurabiye, ekmek veya kek gibi tam tahıllı unlar içeren gıdaları evde hazırlamak gerekir.
6 Aylık Bebeklerde Protein Kaynakları: Et – Tavuk Ve Balık
Bebeklerin 6 ay itibariyle protein desteğine ihtiyaçları da ortaya çıkar. Bu nedenle gıdalar verilirken protein içermelerine özen göstermek gerekir. Bebeklere uygun protein kaynaklarını ise balık, tavuk ve et gibi gıdalar oluşturur.
- Tavuk
Tavuk bebekler için ideal protein kaynaklarından birisidir. Ayrıca besleyici olması nedeniyle bebeklerin doğru beslenmesine yardımcı olur. Fosfor içermesi sayesinde bebeklerin kemiklerinin gelişmesine katkı sağlar. Bunun dışında B vitamini içermesi sayesinde bebeklerin bağışıklıklarının güçlü olmasını sağlar.
- Balık
Protein kaynakları arasında yer alan balık bebekler tarafından mutlaka tüketilmesi gereken gıdalardan birisini içerir. Bebeklerin Omega3 ihtiyacı balık tüketimi ile karşılanır. Ayrıca beyin gelişiminde de olumlu etkisi vardır.
- Kırmızı Et
Tavuk ve balık dışında kırmızı ette protein kaynağı olarak bebeklere verilebilen gıdalar arasında bulunur. Proteine ek olarak çinko ve demir içermesi sayesinde bebeklerin büyümesine yardımcı olur.
Tavuk, balık veya etin bebeklerde kullanımı birkaç şekilde gerçekleşir. Bunlar arasında çorba yapmak, kaynatmak ve kıyma haline getirerek bebeklere verme şekilleri bulunur.
Bebekler İçin Sağlıklı Yağlar Ve Bunların Önemi
Bebeklerin yağ ihtiyacı taşıdığını söylemek de mümkündür. Özellikle sağlıklı yağlar bebeklere gıdalar aracılığıyla ulaştırılarak büyümesi ve gelişimine yardımcı olur.
Bebekler tarafından alınması gereken yağlar arasında Omega-3 ilk sırayı alır. Bu yağın beyin işlevlerinin gelişmesinde, bağışıklık ve sindirim sisteminin güçlendirilmesinde ve hücrelerin yenilenmesinde etkisi vardır. Bu nedenle mutlaka omega 3 içeren gıdaların bebeklere verilmesine özen gösterilmesi gerekir. Balık ve ceviz omega 3 alınabilecek en önemli gıdalar arasında yer alır.
Omega 3 dışında zeytinyağı bebeklerde kullanılabilecek faydalı yağlardan birini oluşturur. Zeytinyağının çorbalara ve mamalara katılarak bebeklere verilmesi yağ ihtiyacını karşılamasına yardımcı olur.
Bebeklere zeytinyağının verilmesi sayesinde bebeklerin damar sağlıklarının korunmasına yardımcı olur. Ancak bebeklere bu yağ verilmek istendiğinde 1 tatlı kaşığını geçmemesine özen göstermek gerekir.
Ek Gıdaya Geçişte Porsiyon Kontrolü Ve Beslenme Sıklığı
Annelerin bebeklerine ek gıda verecekleri durumlarda porsiyon kontrolüne önem vermeleri gerekir. Böylelikle bebeklerinin doğru beslenmesine yardımcı olurlar. Püre, yoğurt veya diğer ek gıdaların bebeklere tatlı kaşığı ile verilmesi gerekir.
Bu aşamada 1-2 tatlı kaşığı (çay kaşığı) şeklinde verilmesi yeterli olur. Ek gıdaların genellikle ara öğünlerde verilmesi tercih edilir. Ara öğün uygulamasının ise ilk dönemlerde günde 2 ara öğün şeklinde verilmesi gerekir.
Ara öğün için püre, yoğurt veya tahıllar verilmek isteniyorsa 1-2 tatlı kaşığı miktarında verilmesi yeterli olur. Böylelikle bebeğin açlığı giderilirken gelişimine de katkı sağlanır. Ara öğün uygulamasına geçilmişse hafta boyunca aynı saatlerde ara öğün vermeye özen gösterilmelidir.
Böylelikle bebeğin dengeli beslenmesi mümkün olur. Bebeklerde ek gıda ile birlikte beslenme düzeni sabah, öğle, ikindi ve akşam şeklinde düzenlenebilir. Sabah ve öğle arasında ara öğün verilirken öğle ve akşam arasında ikindi ara öğünü verilebilir.