Anne ve babaların 7 aylık bebek kaç kilo olmalı? sorusuna yanıt vermek için öncelikle bilgi edinilmesi önerilir. Zira bebeklerin beslenmelerine dair bilinmesi gereken pek çok detay var. Bebeklerin aylık dönemlerine göre beslenmeleri gerekir. 7 aylık bir bebek hareketli bir döneme başlamıştır.
Çevresini daha iyi tanır ve çok daha fazla hareket etme eğilimi gösterir. Dolayısıyla bebeğin sarf ettiği enerjiye göre beslenmesi de büyük önem taşır.
Anne ve babalar ilk olarak bu gelişim sürecini iyi tanımalıdırlar. 7 aylık bir bebeğin gelişiminde çarpıcı değişiklikler gözlemlenir.
Bebek nesneleri bir elinden diğerine alabilir, yatış pozisyonunu değiştirebilir, bazı bebekler bu dönemde emekleye bile başlayabilir. Heyecan verici gelişimler gösteren bebeğin beslenmesi de değişir. Bebeğin gelişim durumuna uygun ve gelişimini destekleyecek besinlerle beslenmesi gerekir.
7 Aylık Bebeklerde Ortalama Kilo ve Boy Aralığı
7 aylık bir bebek doğumdaki kilosunun neredeyse iki katı kiloda olabilir. Elbette bu durum bazı faktörlere göre değişir. En önemli faktör cinsiyettir. Kız bebekler genel olarak bu dönemde ortalama 6200 ile 9800 arasında kiloya sahip olurlar Erkek bebeklerse 6500 ile 10.700 gram kilo aralığındadırlar.
Bu dönem bebekleri boy olarak kız bebeklerde 63 ile 73 cm, erkek bebeler 64 ile 75 cm aralığındadır. Elbette belirtilen bu rakamlar ortalamadır. Yani her bebek için geçerli değildir. Zira her bebeğin gelişim süreci farklıdır. İdeal kilo ve boy rakamları buna göre değerlendirilmelidir.
Cinsiyete Göre Kilo Farklılıkları
Yukarıda da belirtildiği gibi cinsiyetin kilo üzerinde etkisi büyük. Bir kız bebekle erkek bebeğin kiloları arasında fark vardır. Erkek bebekler kız bebeklere oranla daha fazla kiloya sahip olurlar.
- 7 Aylık Bebek Büyüme Eğrileri
7 aylık bebeklerin büyüme eğrilerine bakıldığında ideal kilo ve boy aralıkları dikkate alınır.
- Beslenmenin Bebek Kilo ve Boy Gelişimine Etkisi
Beslenmenin doğru ve sağlıklı olması en önemli kuraldır. Sağlıklı beslenen bir bebek kilo alır. Bu kilo alımı da sağlıklı olur. Bebeklerin de aylık dönemlerine göre ideal kiloları vardır. Anne ve babalar ideal kiloları dikkate alarak bebeklerinin beslenme düzenini oluşturmalıdırlar.
7 Aylık Bebeklerde Kilo Alımı için Öneriler
7 aylık bebeklerin kilo almaları ve ideal kiloda olmaları için beslenme düzenlerine dikkat edilmelidir. 7 aylık bir bebek için kahvaltı önerilir. Kahvaltı için yumurta sarısının dörtte biri, tuzsuz lor peyniri, bir çay kaşığı kadar pekmezle kahvaltı ettirilebilir. Sayılan bu yiyecekler tek tek verilmelidir. Yani burada 3 gün kuralı unutulmamalıdır. Kahvaltı için belirtilen ürünlerle ilgili doktorun önerisi gerekir. Kahvaltı için nelerin yenmesi gerektiği hakkında uzman görüşe her zaman ihtiyaç vardır.
Kahvaltı için belirlenen besinler günden güne artırılarak verilebilir. Burada önemli bir hususa değinilmelidir. Doktor önerisiyle verilen besinler bulamaç ya da karışım halinde verilmemelidir.
Bu kesinlikle önerilmez. Bebeğin besinlerin lezzetini alması ve buna bağlı olarak damak tadının gelişmesi için tek tek verilmesi gerekir. Eğer bebeğin her hangi bir alerji sorunu varsa yine doktor uzman görüşü alınarak kahvaltı hazırlanmalıdır. Bu dönemde emzirme devam eder. Bu yüzden bebek kahvaltı yapmış bile olsa gün içinde mutlaka anne sütü içmelidir.
7 aylık bir bebeğin ana öğünü ve ana besini anne sütü olduğu unutulmamalıdır. Bebek bu dönemde beslenme ihtiyacının neredeyse% 70’ini anne sütünden karşılar. Anne sütünün az verilmesi, bebeğin bu ana öğünü yeterince alamamasına neden olur. Bu aylarda anne sütü, kahvaltı, yine anne sütü ve ara öğünler şeklinde beslenme düzeni olmalıdır.
Ara öğün için birçok besinden yararlanılması mümkün. 7 aylık bir bebeğe birçok besin verilebilir. Bu noktada sebzeler oldukça faydalı. Havuç, bezelye, patates, brokoli, kabak önerilir. Bununla birlikte bebeğin kırmızı et yemesi de önerilir. Bunun için iki kez çekilmiş kuzu kıyması uygun olacaktır.
Organik tavuk ve hindi parçaları da beslenmeye eklenebilir. Besinlere ev yoğurdu eklenmelidir. Ev yoğurdu bebekler için çok faydalıdır. Bahsi geçen sebzeler haşlanır ve püre haline getirilir. Bununla beraber bu püreye isteğe göre pirinç ya da irmik gibi tahıllar da eklenebilir.
Bebek iki yaşına kadar patlıcan ve bakla yemeği verilmemelidir. Bunlara ek olarak domates de verilmez. Domates yoğun asit içerir. Bu da bebeğe fazla gelir. Bebek bu tatlara alıştıkça bunların porsiyonları artırılarak öğünler verilmeye devam edilir.
Meyveler de onlar için son derece sağlıklıdır. Meyveler vitamin, mineral ve antioksidan takviyesidir. Bu nedenle bebeklerin beslenmesinin olmazsa olmazlarıdır. Ancak turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler tercih edilmelidir. Bu meyveler alerjik potansiyeli yüksek meyvelerdir. Dolayısıyla bebeklerde alerjik sorunlara neden olur. Bunun için 1 yaşından önce bebeklere turunçgiller ve çilek verilmez.
Bu dönemde bebeklere verilen ürünler anne sütünün tamamlayıcısı niteliğindedir. Bu bilgi ışığında muhallebi de bu dönemin önemli besinlerinden biridir. Muhallebiler kıvamlı besinlerdir. Bebek bu besini kolayca yer ve sindirir. Sindirim sistemini yormayacak bir besin olması sebebiyle de tercih edilir. Tadının güzel olması, gaz yapmaması ve hiç bir alerjik reaksiyona neden olmaması sebebiyle de güvenli bir besin türüdür. Elbette muhallebinin evde, hijyenik koşullarda ve taze ürünlerle yapılması oldukça önemlidir. Bazı sütü tatlılar da bu dönemde beslenme düzenine eklenebilir.
Beslenme sürecinde bebeğin dışkısı kontrol edilmelidir. Eğer bebeğin dışkısı suluysa bebeğin sindirim sistemini rahatsız eden bir durum söz konusudur. Her hangi bir besinin sindirim sistemini bozmuş olabilir. Bunun için besinlere dikkat edilir. Bu sulu dışkılama devam ederse uzman doktora başvurulmalıdır. 7 aylık bebekler en fazla 6 saat aç kalabilirler. Bu süreye dikkat edilerek bebeğin beslenmesi gerekir. Günde dört ile altı kez emzirilmesi önerilir. Bununla beraber üç öğün olmak üzere katı gıdalar verilmelidir. Her öğünde 180 ile 210 gram kadar beslenmelidir.
Büyüme ve Gelişimde Çeşitlilik
Bebeklerin büyümeleri ve gelişmeler doğal sürecinde gerçekleşiyor olsa da bu iki durumu etkileyen faktörler vardır.
Kalıtım Faktörü; çocuklar ebeveynlerin fiziksel özelliklerini taşımakta olup onlara benzerlik gösterirler. Boy uzunluğu gibi. Bununla beraber çeşitli hastalıklarda kalıtım yoluyla bebeklere geçebilir. Elbette bu faktör bebeğin büyümesini ve gelişmesin etkiler.
Cinsiyet faktörü gelişimde en önemli faktörlerdendir. Kız ve erkek bebeklerin büyümeleri de gelişimleri de kendilerine özeldir.
Coğrafi faktör, bebeklerin gelişim süreçlerini doğrudan etkiler. Köy ve kasaba gibi yerlerde doğup büyüyen çocuklar metropollerden doğup büyüyenlere göre farklılık gösterirler. Bebeklerin yaşam alanları, sosyal aktiviteleri, hava şartları, bölgenin coğrafi özellikleri gibi pek çok faktör sayılabilir. Bunların hepsi bebeğin gelişiminde önemli rol oynar.
Hormon faktörü; bebeğin gelişiminin farklı evrelerinde bu faktörden bahsedilir. Hormonları fazla çalışan bebekler daha hızlı büyürler.
Aile faktörü; bebeklerin gelişimlerindeki en önemli faktördür. Ailelerin kendilerine özel kültürleri, gelenekleri değerleri vardır. Bunların hepsi aileden çocuğa aktarılır. Söz gelimi; spor faaliyetleriyle ilgilenen bir ailede doğmuş bir bebek çocukluk döneminde spor yapmaya başlar. Bu da çocuğun gelişimini destekler.
Ne Zaman Doktora Danışılmalı?
7 aylık bir bebeğin ortalama kilosu kız bebeklerde 6200 ile 9800 arasında, erkek bebeklerde 6500 ile 10.700 gram aralığındadır. Bebek belirtilen bu rakamların altında ya da üstünde ise yani her iki şekilde de limitleri aşıyorsa doktora danışılması gerekir.
Bununla beraber 7 aylık bebeklerde öğünler ve porsiyonlar artacağı için bebeğin sindirim sistemine dikkat edilmesi gerekir. Yani öğünlerin ve öğünlerde verilen besinlerin bebek üzerindeki etkileri gözlemlenir. Bebeğin sindirim sorunları varsa bu durumda mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır.
Bununla beraber bebeğin öğünlerinde hangi besinlerin yer alması gerektiği bilinmelidir. Bunun için uzman doktorla görüşülmelidir. Bebeğin aylık dönemine, gelişimine uygun besinler tüketmesi gerekir. Bazı besinler bebekler için sakıncalıdır. Bu nedenle bilinçsizce beslenme düzeni oluşturulmamalıdır.
Sağlıklı Büyüme için İpuçları
Bebeklerin yeteri sürede anne sütü almaları gerekir. Bununla beraber aylık dönemlerine göre beslenme düzenlerine katı gıdalar eklenmelidir. Bebeğin doktor kontrolleri asla ihmal edilmemelidir. Aşıları zamanında yapılmalıdır. Uzman doktor tavsiyeleriyle hareket edilmelidir. Sağlıklı büyüme için bebeklerin kendilerini güvende hissetmeleri gerekir. Bunun için ona huzurlu bir ortam sağlanmalı ve bebek sevildiğini hissetmelidir. Bebeklerin gelişiminde uyku düzeni oldukça önemlidir. Bunun için bebeğe kaliteli uyku uyuyacağı bir ortam hazırlanmalıdır. Uyku düzeninin oluşturulması için gerekli şartlar sağlanmalıdır. Bu gibi hususlara dikkat edildiğinde bebeklerin sağlıklı büyümeleri mümkün olur.