7 Aylık Bebek Kahvaltısı ve Ek Gıda Tarifleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bebeklerin ek gıdaya geçiş yapması sonrasında anneler için 7 Aylık Bebek Kahvaltısı Nasıl Olamalı? Sorusuna doğru cevabı almanın önemi de ciddi şekilde artmış oluyor. Anne sütü dışında yeni gıdalar ile tanışmaya başlayan bebeklerin bir kısmı için süreç sorunsuzca geçebildiği gibi bir kısmı içinse son derece zorlu olabiliyor. 

Altı ay boyunca yalnızca anne sütü tüketmiş olan bebeklerin ek gıdalar ile tanışma sürecinde doğru adımların atılması, onların hızlı büyüme dönemlerine büyük katkı sağlanması anlamına gelir.

7 Aylık Bebek Kahvaltısı ve Ek Gıda Tarifleri Genel Bakış

7 aylık bebekler katı gıdalara geçmeye başlamış olsalar da formül mamalar ya da anne sütü ile beslenme halen onlar için önemli bir rolde olabilir. Bundan dolayı katı gıdalara geçiş esnasında mutlaka bebeğin doktoru ile iletişime geçilmelidir. 

Doktorun bebeği detaylı olarak muayene etmesi sonrasında mevcuttaki gelişimine ve varsa özel ihtiyaçlarına göre beslenme sürecinin nasıl olması gerektiğine dair bilgilendirmeler anne babalara yapılır. Bu süreçte bir anda yüksek porsiyonlar ile bebeğin katı gıdaya geçiş yapması sonucunda bebek ister istemez bu duruma tepki gösterebilir. 

Bunun sonucunda da ek gıdalara olan isteğinde gerileme kendini gösterebilir. Böylesi sorunların ortaya çıkmaması adına ek gıdalar ile bebeğin beslenme sürecinde gerekli olan tüm detayların üzerinde özenle durulması gerekir.

7 aylık Bebekler İçin Katı Gıdalara Geçiş

7 aylık olmuş bebeklerde katı gıdalara geçiş süreci genel olarak bebeklerin hazır olmalarına ve gelişmiş ihtiyaçlarına bağlı olarak kendi içerisinde farklılıklar gösterebilir. 

Bu aşamada dikkat edilmesi gereken önemli detaylar ise şunlardır;

  • Katı gıdalara geçiş sürecinde bebeğin buna hazır olup olmadığına dikkat edilmelidir. Oturabilmesi, başını dik şekilde tutabilmesi, yiyecekleri ağzına götürüp çiğneyebilmesi gibi becerilerinin olması gözlemlenmelidir. 
  • İlk aşamada bebeğe günde yalnızca bir yeni gıda tanıtılmasına özen gösterilmelidir. Bu sayede olası alerjik reaksiyonların belirlenmesi çok daha kolay bir hale gelmiş olur. Patates püresi gibi kolay ve hafif şekilde sindirilebilen gıdalar ile sürece başlanabilir.
  • Başlangıç sürecinde katı gıdalara bebeğin alışabilmesi adına meyveler ve sebzeler püre haline getirilmelidir. Bu sayede bebek yediklerini daha kolay yutup sindirebilir.
  • Bebeğin vücudunun demir ihtiyacının karşılanması adına beslenme programına demir zengini gıdalar eklenmelidir. Kutu baklagiller, tavuk, kırmızı et bu aşamada tercih edilebilir.
  • Bebeğin püreleri kabul etmeye başladığı zamanların sonrasında ezilmiş ve kıvamlı gıdalar verilmeye başlanabilir. Bebek böylece çiğneme becerilerini geliştirerek farklı tatları keşfetmeye başlar.

Bebeklerin katı gıdalara geçiş süreci ilk aşamada anne babaların zorlanması son derece doğaldır. Bu süreçte sabırlı olarak bebeğin gıdaları keşfetmesine izin vermek gerekir.

7 Aylık Bebekler için Uygun Ek Gıdalar

Bu dönemdeki bebeklerin sağlıklı şekilde büyümeye ve gelişmeye devam edebilmesi için doğru gıdaları tüketmelerine özen gösterilmelidir. Demir kaynağı havuç, vitamin zengini kabak, lifli brokoli ve A vitamini yönünden zengin tatlı patates sebze olarak beslenme düzenine eklenebilir. 

Kabızlık sorunu olmaması için armut, potasyum zengini muz, lif alımı arttırılması için elma tercih edilmelidir. Tavuk, balık ve kırmızı et protein kaynaklarının yanı sıra lif bakımından zengin olan yulaf, pirinç ve arpa da yine bebeklerin beslenme listelerine mutlaka eklenmedir.

Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

İlk aşamada bebek için mümkün olduğu kadar tek bileşenli gıdalar tercih edilmelidir. Yeni bir gıdanın tanıtılması sonrasında ilk olarak bebeğin tepkileri 3 ila 5 gün boyunca izlenmelidir. Böylece alerjik reaksiyon gösterip göstermediği anlaşılır. 

Beslenme zamanını rutine bağlamak da yine yapılması gereken önemli konulardan bir diğeridir. Bebeğin uyanık olduğu zamanlara göre yapılacak planlama, onun katı gıdalara hazırlanmasını kolaylaştırır.

1 yaşına kadarki süreçte bebekler için bal ve bal içerikli gıdalar kesinlikle tercih edilmemelidir. Bununla beraber tuz ve şeker de yine gıdalarına eklenmemelidir. Boğulma riski olacağı için yemekler küçük parçalar şeklinde değil püre olarak hazırlanmalıdır. Bebeklerin ihtiyaçları değişken olabilir. Bundan dolayı da bebek kesinlikle yemesi için zorlanmamalıdır.

7 Aylık Bebekler için Örnek Kahvaltı Menü Önerileri

7 aylık bebekler için menü önerileri şu şekildedir;

  1. Menü: Sabah kahvaltısı için ince öğütülmüş yulaf, öğle yemeği haşlanarak püre haline getirilen havuç, ara öğün elma püresi, akşam yemeği haşlanarak püre haline getirilmiş tatlı patates, gece beslenmesi için de bebeğin gereksinimine göre formül mama ya da anne sütü.
  2. Menü: Sabah kahvaltısı sade ya da öğütülmüş yulaf ile muz püresi, öğle yemeği iyice haşlanarak ufalanmış tavuk, ara öğünde evde hazırlanmış ya da bebek için uygun olacak tarzda yoğurt, akşam yemeğinde yarım avokado ya da bir muz püre haline getirilir. Gece beslenmesi için de yine anne sütü ya da formül mama verilir.

Bebeklerde Beslenme ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Anne babaların bebeklerin beslenmesi hakkında öncelikli olarak sordukları soruların başında ne zaman katı gıdaya geçebilecekleri oluyor. Altı aylık olan bebekler artık hazır olduğu gösteren işaretleri vermeye başladığında katı gıdalara yavaştan geçilebilir. Bebeklerin kat gıdaya geçiş süreci birbirinden farklı olabilir. 

Kimi bebekler daha erken dönemde kimileri ise geç dönemde katı gıdaları tüketmeye başlar. Bu aşamada anne babalar bebeğin katı gıdalara geçmeye hazır olup olmadığını gözlemlemeleri önemlidir. Anne sütü ya da formül mamalar bebekler için faydalar sağlasa da belirli bir zaman sonrasında bebeğin gelişimi için mutlaka katı gıdaları tüketmesi önemlidir.

Kaşıntı, kızarık, kusma, ishal gibi belirtiler yemek esnasında bebekte görülüyorsa bu durum alerji riski olan gıda tükettiği anlamına gelebilir. Böylesi durumlarda hiç zaman yitirmeden doktor ile iletişime geçilmelidir. 

İlk aşamada bebeklere tek bileşenli olup sindirimi kolay gıdalar arasından seçim yapılmalıdır. Genel olarak bebekler günde 4 – 6 kere yemek yemesi gerekir. Lakin bu durum her bebek için geçerli değildir. Bu aşamada önemli olan ise bebekteki tokluk ve açlık işaretlerine dikkat edilmelidir.

Anne sütü genel olarak bebeklerin tüm ihtiyaçlarını karşılar. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve doğal şekilde besinleri almasını sağlayan anne sütü yerine kimi durumlarda formül mamalar ya da ek beslenme kaynağının tercih edilmesi gerekir. Bu konuda en iyi sonucun hangisi olduğu kararını mutlaka doktor vermelidir. Aksi durumda bebek sağlıksız beslenme ile karşı karşıya kalabilir.

7 Aylık Bebek Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

7 aylık bebeğin farklı mineralleri ve vitaminleri alabilmesi adına ona çeşitli besinlerin sunulması önemlidir. Katı gıdalar ile beslenme aşamasında bebeğin gün içerisinde yeterli oranda su aldığından da emin olmak gerekir. 

Bebeğin sağlıklı şekilde büyüyebilmesi adına demir içeren gıdaları beslenme programına eklemek önemlidir. Bunun için yeşil yapraklı sebzeler, demir içeren gıdalar, kırmızı et ve kuru baklagiller tercih edilmelidir.

Bebeğin beslenmesi esnasında boğulma riskine dikkat edilmelidir. İyice ezilmiş gıdalar ağız yapısına uygun olarak hazırlanmalıdır. Bununla beraber mümkün olduğu kadar sağlıklı ve taze gıdalar tercih edilerek bunlar hijyenik şekilde hazırlanmalıdır. 

Yumurta, süt, balık gibi gıdalar genel olarak içerik anlamında son derece faydalıdır. Bununla beraber ise bebek için alerjen olabilme ihtimalleri de her zaman vardır. Dolayısıyla bebek bu gıdaları tüketmeye başlamadan önce mutlaka doktor ile görüşülmesi gerekir. Bebek bu gıdaları tüketirken de mutlaka alerjik reaksiyon belirtilerinin olup olmadığı gözlemlenmelidir.

7 aylık Bebekler için Sağlıklı Atıştırmalık Fikirleri

Bebeklerin hem ihtiyaç duydukları vitamin mineralleri alması hem de yediklerinden keyif alması için şeftali, muz, armut, elma gibi meyveler püre haline getirilerek onlara verilebilir. Bunlarla beraber kabak, patates, havuç, tatlı patates gibi farklı sebzeler de haşlanmalarının ardından püre şeklinde bebeklere verilebilir. 

Probiyotik içermesinden dolayı yoğurt da yine bebeklerin atıştırmaları için tercih edilebilecek sağlıklı ürünler arasında yer alır. Böylece bebeğin sindirim sistemi düzene girmiş olur. Özellikle tam tahıllı krakerler bebeğin diş çıkarma döneminde tercih edilebilir. Seçilecek krakerler bebeğin çiğneme becerilerini geliştirmesine yardımcı olur.

Dişlerinin durumuna bağlı olarak ilerleyen dönemler itibariyle kolay çiğnenen ve yumuşak meyve parçaları da yine bebekler için sağlıklı atıştırmalıklar arasında yer alır. Avokado parçaları ve muz dilimleri tercih edilebilir. Sağlıklı atıştırmalıklar söz konusu olduğu zaman olmazsa olmazlardan bir diğeri de pişmiş sebzeler. Havuç, brokoli gibi sebzeler iyice haşlandıktan sonra bebeklere sunulabilir.

Yeni bir gıda bebeklere tanıtılırken mutlaka bebeğin o gıdaya karşı tepkilerini gözlemlemek ve alerji durumu olup olmadığına bakmak gerekir. Buna göre bebeğin gereksinimlerine ve tercihlerine göre en iyi seçenekler onlara sunularak gelişimlerini doğru şekilde etkileyecek yiyecekleri bulmak daha kolay bir hale gelir.

Kategoriler: Hamilelik Dönemi, Bebekler İçin Yemek Tarifleri, Doğum ve Doğum Sonrası, Hamilelik Planlama
30 Haftalık Gebelik
7 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalı?