Bebek, Çocuk, Hamilelik Planlama, Tavsiyeler ve Öneriler

Bebekler İçin Uyku Kalitesini Artıran Yatak Seçim Kriterleri

Bebeklerde Uyku Kalitesini Artıran Yatak Seçim Kriterleri Nelerdir ?

Çoğu zaman koşturarak geçirdiğimiz gündelik yaşamımızda zinde ve enerjik olmak doğru yatak seçimi ile etkilenir. Çünkü uykuda geçirilen kaliteli zaman günlük yaşamın döngüsüne adapte olmamızı etkiler. Hatta bu etkiyi derinleştirecek olduğumuzda bebeklerde gece uykunun sağlıklı büyüme ve ilerideki yaşamında bu sağlık döngüsünü sürdürme anlamında katkısı yadsınamaz gerçektir.

Uygunun böylesine önemli olduğu durumlar için yatak seçimi doğrudan etki yaratır. Kişinin uyku pozisyonu ya da sağlık anlamında yaşadığı sıkıntılara uygun olmayan bir yatak tercihi yapması olumsuz etki yaşatacaktır.

Bireylerin yatak tercihi yaparken malzemesine, yumuşaklığına, boyutuna, kolay temizlenebilir ve uzun yıllar kullanılan özellikler taşımasına dikkat edilmesi gerekiyor. Uzun süre kullanılabilecek yatak tercihi için maliyetten kaçmayıp bu konuda uzmanlaşmış markalara yönelmek doğru seçim olacaktır.

Yatak Sertliği Ve Vücut Destek Oranı

Yataklarda sayılarla ifade edilen sertlik dereceleri kişilerin beden yapılarına göre en uygun tercihi yapmaları için hazırlanmıştır. Genel kanı olarak yumuşak yataklar rahat olarak bilinse dahi bireylerin kilolarına göre yumuşaklık algısı değişmelidir. Çünkü yumuşak yataklarda gömülme kabiliyetinden dolayı rahatlıkla dönmek mümkün olmadığı için kilo bakımından zayıf olmayan kimselerin konforlu uyku sürmesi mümkün olamayacaktır.

Bireylerin kilolarına göre önerilen ortalama yatak sertlik derecelerine baktığımızda;

  • 70 kilo altı kişiler için 5,
  • 100 kiloya kadar olan kişiler için 6,
  • 100 kilodan sonra ise 7 derecenin tavsiye edildiği gözlemlenecektir.

Bu dereceler elbette kişilerin kendi konforlarına ve fizyolojik sağlık sorunlarının olup olmama durumlarına göre değişkenlik gösterecektir. Yataklarda sertlik ve destek kavramlarının ayrıldığını belirtmekte fayda vardır.

Buna göre sertlik algısı yatağa uzanıldığında vücutta hissedilen dokusu iken destek kavramı fizyolojik olarak yatış pozisyonunuza göre sizi koruyor olmasıdır. Dolayısıyla seçim yaparken bu iki kavram ayrı ayrı değerlendirilmeli, en uygun sertlik seviyesi belirlendikten sonra yatağın çeşitli bel ve sırt rahatsızlıkları durumunda destekleyici olup olmadığının kontrolü yapılmalıdır.

Malzeme Türleri Ve Uyku Konforu

Yeni bir yatak almak istendiğinde kişilerin değerlendirmek zorunda oldukları birden fazla seçenek vardır. Oldukça kafa karıştırıcı olan bu süreçte hem maliyet açısından hem de konforlu bir tercih yapmak açısından bireylerin seçim yapması zorlaşabilir. Bunun için her bir yatak türünün incelenmesi ve en uygun seçimin buna göre yapılması önemlidir.

Ülkemizde en çok kullanılan yatak türü olarak karşımıza yaylı yataklar çıkar. Bu yatakların tercih edilmesindeki en büyük faktör fiyatıdır. Uygun fiyatlı olması yönünden birçok kişi tarafından tercih edildiği gözlemlenmiştir. Yaylı yataklar da kendi içlerinde ayrılarak yay türlerine göre değişkenlik sergilerler.

Buna göre;

  • Sürekli yaylı yataklar,
  • Offset yaylı yataklar,
  • Bonel yaylı yataklar,
  • Torba yay sistemleri olarak türleri bulunur.

Her bir yay türünün bir diğerinden farklı özelliklere sahip olduğu bilinir. Örneğin torba yay sistemi kullanılarak üretilmiş olan bir ürün daha sessizken Bonel yaylı ürünler bu konfora sahip değildir.

Bir diğer yatak malzeme türü olarak sıklıkla adını duyduğumuz visco yataklar öne çıkar. Visconun tasarlanışı Nasanın astronotların uçuşunda, olası çarpışmalarda baş kısmını koruması için geliştirilmiştir. Yatak olarak karşımıza çıkışı ise 90’lı yıllarda görüldü.

Visco yatakların en büyük özellikleri vücudun şeklini alarak kişilerin omurilik ağrılarına destek olması ile uyku konforu sağlamasıdır. Ayrıca hava geçirgen özellikleri sayesinde sağlık açısından olumlu etkileri olmakla birlikte alerjik yapıya sahip kişilerin kullanımına uygundur.

Hava geçirgenliği aynı zamanda terleme problemine karşı etkili olması yönünden uyku bölünmelerinin önüne geçen büyük bir faktördür. Visco yatakların saymakla bitmeyen olumlu etkilerinden bir tanesi de vücudun şeklini alan yapısı sayesinde horlama şikayetlerini de büyük oranda azaltmadır.

Bir diğer yatak malzemesi olarak lateks türü visco yataklara benzer özellikler gösterse de viscoların aksine vücut şeklini almak yerine vücudun yatak üzerinde kalan boşluklarının doldurulmasında etkilidir. Ayrıca viscoların aksine daha hareketli uykuya sahip olan kimseler tarafından tercih edilmesi uygun olacaktır.

Bebek Yatak Boyutları: Kişiye Özel Seçimler

Yatak seçiminde konforun bir kriteri olarak boyutları dikkat çeker. Yataklar malzemelerine göre çeşitlilik gösterdiği gibi boyut olarak da bu çeşitlilik devam eder. Çünkü kişilerin fiziksel özelliklerine göre yatak tercihi yapmaları boyut kriterinde de ön plana çıkar.

Kategoriler: Bebek, Çocuk, Hamilelik Planlama, Tavsiyeler ve Öneriler
G İle Başlayan Kız İsimleri
Bebek Yataklarını Nasıl Daha Konforlu Hale Getirebilirsiniz ?