Geçmişten günümüze fazla uyumak ve bunun neden olduğu konusunda yapılan araştırmalarda, bunun birbirinden farklı etkenlerin devreye girmesi sonucunda ortaya çıkmış olduğu görülüyor. Sinir sistemi bulunan her canlının uykuya olan ihtiyacı yadsınamaz bir gerçek.
Gerçekleştirilmiş olan araştırmalar sonucunda insanların uykuya olan ihtiyaçları ile alakalı farklı teoriler ortaya koyulmuş olsa da bu teorilerin hepsi ne yazık ki tüm insanlar için geçerli olmuyor. İnsanların günlük olarak uyku ihtiyaçları farklı faktörlere göre değişim gösterir.
Günlük uyku ihtiyacının daha azı ya da fazlasının ortaya çıkması sonucunda ise çeşitli sorunların ortaya çıktığını söylemek mümkündür. Gereğinden fazla uyumak da yine insanların bir kısmının ciddi anlamda şikayetçi olduğu konular arasında kendine yer bulur.
Sürekli olarak uyuma isteğinin olduğu durumlarda insanların mutlaka var olan bu durum ile alakalı uzmanlar ile görüşerek sorunların giderilmesi adına adımlar atılması sağlanması gerekir.
Çok Uyumak Neden Olur?
İnsanlar için uyku düzeni, yaşamlarının kalitesi için oldukça önemli olan konulardan bir tanesidir. Uyku düzeni bozukluğu denildiği zaman pek çok kişinin aklına az uyumak gelebilir. Fakat fazla süreler boyunca çok uyumak da uyku bozuklukları arasında kendine yer bulur.
Çok uyumanın en büyük sebeplerinden bir tanesi narkolepsi, uyku düzeni bozukluğu gibi farklı sorunların kişide yer almasıdır. Bu durumlar kişinin tüm gece boyunca olması gerektiği şekilde uyku almasını engeller. Böyle olunca da gündüz zamanlarında kişi aşırı derece uyuma hissi yaşar.
Ruh sağlığı sorunları, beraberinde getirmiş olduğu farklı isteklerin yanı sıra çok uyumanın da sebepleri arasında kendine yer bulabilir. Ruh sağlığı sorunları ile karşı karşıya olan bireyler, yaşamlarını enerji seviyelerindeki düşüklük ile sürdürürler. Bu durumun sonucunda da uyuma istekleri ciddi anlamda artış gösterir.
Yoğun stres altında olmak insanların yalnızca fiziki anlamda sorunlar ile karşı karşıya kalmasına sebep olmaz. Bunun yanı sıra yaşanılan stres ile beraber insan vücudu iyileşmek ve dinlenmek adına çok daha fazla uykuya ihtiyaç duyar. Kişi zihnen çok fazla uyumak istemese de vücudu kalkmamak için direnir ve normalden daha uzun süreler boyunca uyuma isteği ortaya çıkar.
Bebeklerde Çok Uyumanın Nedenleri Nelerdir?
Geçmişten günümüze fazla uyumak ile alakalı yapılan araştırmalar neticesinde konu ile alakalı çeşitli etkenlerin önemli olduğu ön plana çıkmış durumda. Nedenlerin tamamı henüz belirlenmemiş olsa da var olan başlıklar, onlarla alakalı düzeltmelerin yapılması ile beraber kişilerin çok fazla uyuma isteklerinin ortadan kaldırılması adına başarılı sonuçların elde edilmesini sağlar.
- Uyku düzenin bozuk olması, çok fazla uyumanın sebepleri arasında her zaman kendine yer buluyor. Çeşitli nedenlerden ötürü uyku bozukluğunun oluşması durumunda uyku-uyanıklık düzeninde bozulmalar ortaya çıkar. Böyle olunca da kişi uyanık olması gerektiği zamanlarda bile devamlı olarak uykulu hale geçer. Bir süre sonrasında da uyku isteği ağır göstererek uyumaya başlamasına sebep olur.
- Ruhsal sağlık sorunları insan neden çok uyur sorusuna verilebilecek cevaplar arasında kendine yer bulan etkenlerden bir diğeridir. Anksiyete, depresyon gibi farklı ruhsal sağlık sorunları ile beraber kişiler uyuyarak hayatın akışından uzaklaşmayı isterler. Bu durumda da günün büyük bir bölümünde uyumaya devam ederler.
- Alkolün insanlara olan zararları çok fazla kişi tarafından bilinen konular arasında yer alır. Bu zararların içerisine insanların çok fazla uyuması da eklenebilir. Alkol alımı sonrasında vücut uyuşur. Böyle olunca da uykuya dalma konusunda zorluklar yaşar. Uyumaya başladığı zaman ise tam olarak dinlenmesi mümkün değildir. Böyle olunca kişi tam olarak uykusunu aldığını düşünmediği için daha fazla uyumak ister.
- Yoğun şekillerde uzun süreli çalışma sürelerine sahip olan kişiler de çok uzun süre uyuma sorunu ile karşı karşıya kalırlar. Devamlı olarak uzun mesaili çalışmaların sonrasında bir süre geçmesi ile beraber insanların vücutları artık yorgunluğu kaldıramaz hale gelir. Bu durumda da gece uykusu onlar için yeterli olmaz ve gündüzleri de uyumak isterler.
- Sinir sistemi hastalıkları arasında kendine yer bulan huzursuz bacak sendromu, insanların çok fazla uyuma sebepleri içerisinde bulunuyor. Bu sendrom genel olarak kişinin dinlenmesi durumunda kendini gösterir. Bacaklarda ve kollarda ağrı hissi ile beraber özellikle de geceleri insanların uykuya dalmaları çok daha zor olur. Bunun sonucunda vücut gerekli şekilde dinlenmediği için normalden daha fazla uyuma sorunu ortaya çıkar.
- Düzenli şekilde kullanılan antihistaminikler, antidepresanlar, uyku ilaçları ve anksiyolitikler de uyuşukluğun yanı sıra aşırı uyuma isteğinin ortaya çıkmasının sebepleri içerisinde kendine yer bulur.
- Kimi insanlar doğal bir şekilde diğer insanlara nazaran normal olarak belirtilen zaman aralıklarından çok daha fazla uyumaya eğilimli yapıya sahip olabilirler. Özellikle de ailesinde bu durum söz konusu ise genetik olarak bu kişide de aynı sorunlar söz konusu olabilir.
- Hamilelik, doğum, menopoz, adet dönemi gibi dönemlerde kadınlarda hormonların değişim göstermesine sebebiyet verir. Bu da kadınlarda çok uyumanın nedenleri arasında gösterilir.
Yukarıda belirtilmiş olan durumlar kişilerin yaşam kalitesini ve uyku düzenini olumsuz şekilde etkiler. Sürekli olarak aşırı uyuma hissi yaşayan ve bu durum onun günlük yaşamını etkileyen kişilerin bu aşamada uzmanlara danışması oldukça önemlidir.
Sürekli Oluşan Uyku Hali
Kişinin gün içerisinde yeterli olarak görülen düzeylerde uyku almasına karşılık kendini halsiz ve yorgun hissetmesi, hipersomnia yani çok uyuma hastalığı ile karşı karşıya olduğunun göstergesi olabilir.
Bu durumda insanlar geceleri deliksiz şekilde en az 7 saat boyunca uyumuş olmalarına rağmen gün içerisinde gelişen uyku halini kontrol edemediği için yoğun düzeyde uyuma isteği ile karşı karşıya kalırlar. Bu durum da onların hem iş hem de özel hayatlarını olumsuz şekilde etkiler.
Bu durum kendini narkolepsi, idiopatik hipersomnia ve Kleine – Levine Sendromu olarak üç farklı şekilde gösterebilir. Her bir durumun kendine özgü nedenleri ve etki ettiği yaş grubu birbirine göre farklılıklara sahiptir. Alkol bağımlılığı, ağır ilaçların kullanımı ya da ilaçlara bağımlılık, ailede narkolepsi olması, anksiyete, majör depresyon gibi sorunlar hipersomnia riskini ciddi anlamda arttırır.
Çok fazla uyuma sorunu ile karşı karşıya olan kişiler, doktorlar ile iletişime geçtiklerinde yapılacak testler ve muayenelerle beraber sorunun hangi etkenlerden kaynaklanmış olduğunu görebilirler. Kesin olarak teşhisin koyulması sonucunda uygulanacak tedavi ile beraber insan yaşamına olumsuz etki eden bu sorunun ortadan kaldırılması sağlanmış olur.
Uykumuzu Nasıl Düzene Sokabiliriz?
Yaşamın daha kaliteli bir hale getirilmesi için yalnızca fazla uyku sebepleri ile alakalı araştırmaların yapılması yetmez. Bununla beraber doğru adımların atılarak uyku düzenini oluşturmak da son derece önemlidir. İlk başlarda bir rutin oluşturmak kişiler için ciddi anlamda zor olabilir.
Fakat zamanın ilerlemesi ile beraber yaşanmış sorunlar giderilerek uyku düzeninin sağlanması mümkün hale gelmiş olur. Düzenli olarak uyumak için her gün aynı saatlerde yatağa girip aynı saatlerde kalkmaya dikkat edilmelidir. Böylece vücudun biyolojik saati düzenlenerek uyku düzeninin sağlanması adına önemli bir adım atılır.
Vücudun uykuya hazırlandığını anlaması için uyku öncesinde hafif kitap okumak, meditasyon yapmak ya da sıcak bir duş almak da yine etkileyici sonuçların ortaya çıkmasını sağlar. Böylece vücut uyku öncesinde kendini daha rahat hisseder ve uykuya dalmak daha kolay hale gelir.
Yatak odasının uyku için doğru ortam olması ya da uyku düzenini oluşturma aşamasında büyük öneme sahiptir. Serin, sessiz ve karanlık bir uyku ortamı çok daha rahat şekilde uyumayı sağlar. Vücudun rahatlaması için uygun yatak ve yastık seçimi de yine bu aşamada önemlidir.
Stres, insanların yaşamlarında her zaman var olan bir durumdur. Bu durumun doğru şekilde idare edilememesi hem zihnen hem de bedenen yorulmak anlamına gelir. Böylesi sorunların üzerinden gelmek isteyenler derin nefes alma egzersizleri ve çeşitli stres yönetimi tekniklerini kullanarak yaşadıkları stresin onlara vereceği zararı azaltmayı başarırlar.
Yapılan araştırmalar, düzenli olarak egzersiz yapmanın uyku kalitesini arttırarak düzenli şekilde uyumaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu aşamada önemli olan şey ise akşam saatlerinde aşırı yoğun düzeylerde egzersiz yapmaktan kaçmak olmalıdır. Çünkü bu durumda kişinin uykuya dalma süreci ciddi anlamda zorlanırlar.
Gelişen teknoloji farklı avantajları ortaya koyuyor olsa da çoğu zaman uyku düzeni üzerinde olumsuz etkileri kendin gösteriyor. Uyku öncesinde ekranlardaki mavi ışık, insanların uykusunu olumsuz şekilde etkiler. Uyku düzenini oturtmak isteyenlerin mümkün olduğunca mavi ışık filtresi kullanması ve uyumadan önce bu cihazları yanlarından ayırmaları önemlidir.
Bir Bebek Sürekli Uyumak İster?
Bebeklerin aşırı uyumak konusunda araştırmalarını tam olarak yapmamaları, fazla uyku isteğinin yalnızca psikolojik olarak yaşanan sorunlara bağlayabilirler. Gerçekte ise insanların sürekli olarak uyuma isteklerinin altında birbirinden farklı etkenler yer alabilir. Bunların başında ise stres geliyor.
Aşırı düzeyde stresli yaşama sahip olan kişiler, bu durumdan kaçmak istedikleri zaman ağırlıklı olarak uyumak isterler. Özellikle de onlar için zorlu olan günlerin sonunda yaşamış oldukları sorunlar ile başa çıkamayan kişiler duygusal anlamda daha fazla meşgul olmamak adına uyumak isterler.
Fiziki anlamda yorgunluk ve hastalıklar sonucunda da kişilerin vücutları kendilerini iyileşme sürecine sokmak ister. Bu süreçte ise normalden çok daha fazla uykuya ihtiyaç duyarlar. Dengesiz beslenme durumları da insanların yalnızca sağlıklarını olumsuz olarak etkilemez.
Aynı zamanda düşük oranda fiziksel aktivite düzeyi ile dengesiz beslenme alışkanlıklarına sahip olmak kişilerin enerjilerinin düşmesine neden olabilir. Bu durumda da kişi kendini devamlı şekilde uykulu hissetmeye başlar ve bu durumun önüne geçemez.
Çok Uyumanın Zararları Nelerdir?
İnsanlar için sürekli uyku hali uzun süreler boyunca kendini gösterdiğinde beraberinde farklı sorunların çıkması oldukça olasıdır. Bu sorunların başında halsizlik gelir. Kişi her ne kadar fazla uyumuş olsalar da kendilerini yorgun ve halsiz hissederler.
Devamlı şekilde çok uyuma hali ile beraber ruh sağlığı da bu durumdan olumsuz şekilde etkilenir. Eğer ki kişilerde depresyon ve anksiyete gibi sorunlar bulunuyorsa, çok fazla uyumak bu sorunların semptomlarının artmasına sebebiyet verir.
Hafıza ve konstrasyon sorunları da yine çok fazla uyumanın beraberinde getirmiş olduğu sorunlar arasında kendine yer bulur. Devamlı olarak aşırı düzeylerde uyuyan kişilerin bilişsel fonksiyonları bu durumdan etkilenir ve farklı sorunlar kendini göstermeye başlar.
Gerçekleştirilen araştırmalar sonrasında aşırı düzeylerde uyumanın kilo artışı ile alakası olduğunu ortaya çıkarttı. Metabolizma hızını etkileyen aşırı uyku durumu ile beraber kalp hastalığı ve diyabet gibi sonucu oldukça ciddi olabilecek sorunlar ortaya çıkarak kişilerin yaşamlarını son derece olumsuz şekilde etkiler.