Bebek, Çocuk

Bebekler Uykuda Neden Ağlar?

Birçok annenin yaygın sorunu olan bebekler uykuda neden ağlar? Sorusu annelerin sıklıkla araştırdıkları konulardan biridir. Bebeklerin uyku esnasında ağlamaları bazen üzücü bazen de sinir bozucu bir durum olabilir. Özelikle de anneler bu durumlarda ne yapacaklarını bilemezler. 

Ancak bebeklerin uykuda neden ağladıklarını bilmek sorunun çözümü açısından önemlidir. Böylece bebeğinizin ağlamasını sonlandırmanız daha kolay olabilir. Bebekler belli durumlarda ağlayarak kendilerini ifade etmeye çalışırlar. Annenin kendisini tam olarak anlaması halinde de ağlamalarını sonlandırırlar. 

Bu şekilde anne ile iletişime geçerler. Aslında bebeklerin ağlaması son derece normaldir. Ancak bu durum uyku esnasında meydana geldiği zaman nedenini bulmanız gerekebilir. Bebeklerin uyku esnasında neden ağladıklarına dair gerekli bilgileri aşağıda okuyabilirsiniz.

Rüyalar

Bebeklerin rüya görmediklerini sanmamalısınız. Çünkü bebeklerde rüya görebilirler. Hatta bazı zamanlarda kâbus bile görebiliyorlar. Bu durumda uykuda ağlamaları da kaçınılmaz oluyor. Kâbus sonucunda korkuya kapılan bebekler ise hemen ağlamaya başlarlar. Derin bir uykuda oldukları zaman ise ağlayarak uykuya devam ederler.

Gaz Problemi

Bebekler dünyaya geldikleri zaman henüz tamamlanmamış bir sindirim sistemine sahiptirler. Sindirim sistemlerinin tam olarak işlev göremiyor olması bebeklerde gaz problemlerinin kaçınılmaz olmasına neden oluyor. Bebeğinizin karnını doyurduktan sonra gazını çıkarmazsanız bu gaz problemi daha da şiddetli bir boyuta gelebilir. 

Bebekler besinleri sindirmeye çalışırken gaz meydana gelir. Bu gaz ise bağırsaklarda ve midede ağrı ve şişkinlik oluşturur. Bebek oluşan bu ağrı ve şişkinlik yüzünden rahatsızlık duymaya başlar. Gaz problemi yaşayan bebeğin uyku esnasında ağlaması ise kaçınılmaz olur. 

Bu nedenle bebeğinizi uyutmadan önce gazının tamamıyla çıktığından emin olmalısınız. Aksi halde uykusu sık sık bölünecektir. Gaz problemi yaşayan bebekler uyku esnasında ağladıkları gibi yoğun bir ağrıyla da karşı karşıya kalırlar.

Açlık

Bebeğinizin karnını doğurduğunuz halde uykuda ağlayabilir. Bu ağlamanın nedeni de açlık olabilir. Bebeklerin midelerine belli miktarda süt ve mama girebilir. Bu miktarın üstünde bir beslenme söz konusu olamayacağı için bebekler hemen doyarlar. Mideleri küçük olduğu için de sık sık acıkırlar. 

Bu da bebeğinizi belli aralıklarla beslemeniz gerektiğini ortaya çıkarır. Uykuda ağlamasını engellemek için bebeğinizin beslenmesini düzenli hale getirebilirsiniz. Böylece uykusu da bölünmemiş olur. Eğer uykuda ağlamasının nedeni açlık ise karnı doymadan ağlamasının durmasını beklemeyin.

Altını Kirletme

Bebekler uykuda da altına yapabilirler. Bu durumda uyuyor olsalar bile ağlayabilirler. Altına yaptığı zaman yaşadığı ıslaklık yüzünden son derece rahatsız olabilirler. Bu rahatsızlık yüzünden de ağlayarak durumu belli etmek isterler. 

Bezinin ıslak olması bebeğin cildini tahriş eder. Bu da pişik sorununu ortaya çıkarabilir. Bundan dolayı bebeğinizin altını hemen değiştirmeniz gerekir. Aksi halde ağlamasını durduramazsınız. Bebeğiniz uyuyor olsa bile altını mutlaka değiştirin. Poposunun temiz olması bebeğin son derece rahat hissetmesini sağlar. Bu da uykunun devamını etkiler.

Yalnızlık Hissi

Bebekler yalnız kalmayı sevmezler. Bu yalnızlık duygusu ise onları mutsuz ve huzursuz eder. Uykuda yanlarından ayrılmanız kendilerini kötü hissetmelerini sebep olabilir. Bu durumda panik yaşamaya başlarlar. 

Bunun yanı sıra kendilerini güvende hissetmedikleri için de ağlamaya devam ederler. Bebeğin bu düşünceler içinde olması uykusunun bölünmesine neden olur. Uykuda ağlamaları ise bu huzursuzluğu size belirtmek istiyor olmalarından kaynaklanır. 

Özellikle de odada tek başlarına kalıyor olmaları onlar için büyük bir endişe yaratabilir. Bu yüzden bebeğinizin yanında olmanız önemlidir. Sizin sesinizi duyamıyor olsalar bile kokunuzu almaları onlar için büyük bir güvendir. Bu yüzden uyku esnasında mutlaka yanlarında olun. 

Bebeğinizin beşiğini kendi yatağınıza yakın bir yere konumlandırın. Böylece uykuda ağladıkları anda onlara erişebilmeniz daha kolay olur. Hatta kimi zaman bebeğinizi yanınıza alarak sıcaklığınızı hissetmesini sağlayabilirsiniz.

Gece Ağlayarak Uyanan Bebek İçin Ne Yapmalıyız?

Gece ağlayarak uyanan bir bebek öncelikle annesine gerek duyar. Annenin varlığı, sesi ve kokusu bebek için çok önemlidir. Eğer bebeğiniz gece ağlayarak uyanır ise ona sakince yaklaşmalısınız. 

Bu durumda onu emzirmeniz hemen sakinleşmesini sağlayacaktır. Ona yaklaşırken hafif bir ses tonu kullanmalısınız. Ellerini okşamanız da yine sakinleşmesine etki edecek bir diğer yöntemdir. Bu şekilde bebeğinizin ağlamasını durdurabilirsiniz.

Uykuda Ağlayan Bebeğinizi Sakinleştirmek İçin Ne Yapmalısınız?

Bebeğinizin uykuda ağladığını görmek bir anda endişe duymanıza sebep olabilir. Ancak bu durumda ne yapacağını bilen anneler kesinlikle endişe yaşamazlar. 

Uykuda ağlayan bebeğinizi sakinleştirmek için şunları yapabilirsiniz:

  • Öncelikle bu esnada sakin davranmalısınız. Bebeğiniz bazen size gerek duymadan uykuya devam edebilir. Bu durumda hemen müdahale etmeden önce bir süre bekleyin.
  • Bebeğinizin yanında olduğunu belli etmelisiniz. Böylece yalnız olmadığını bilmeli.
  • Uykuda ağlayan bebeği kesinlikle uyandırmaya çalışmayın. Kendisinin uyanmasını beklemelisiniz.

Bu şekilde davranarak bebeğinizi sakinleştirebilirsiniz.

Bebekler Uykuda Neden Sıçrar?

Bebeklerde sıçrama aslında bir tür reflekstir. Moro refleksi olarak bilinen bu durum genellikle yenidoğan bebeklerde daha sık meydana gelir. Doğuştan gelen bu refleks, bebeğin uykusunu bölebilir. Kas ve sinir sisteminin koordinasyonunu gösteren bu sıçrama hareketi belli bir zaman sonra kendiliğinden ortadan kalkar. 

Böylece bebeğin uykuda sıçraması sorunu kalmaz. Bazı anneler bebeklerde meydana gelen bu refleksin durdurulmasını sağlamak için kundak yaparlar. Elleri ve kolları bağlı bir şekilde uyuyan bebek daha nadir sıçrama hareketi yapar.

Bebeklerin uykuda ağlaması anneleri kimi zaman sıkıntıya sokabilir. Ağlamanın nedeni ne olursa olsun bebeğinizin size ihtiyacı olduğunu unutmamalısınız. Her bebek öncelikle annesini ister. 

Bu yüzden bebeğiniz ağlıyor ise onu susturmanın en iyi yolu yanında olduğunuzu göstermenizdir. Uykuda ağlayan bebeğin öncelikle uyandırılmaması gerektiğini unutmamalısınız. Daha sonra bu durumun nedenini tespit ederek bebeğin ağlamasını sonlandırabilirsiniz.

Kategoriler: Bebek, Çocuk
Yeni Doğan Bebekler Neden Sürekli Uyur?
6 Aylık Bebek Ne Yer İçer?