Bebeklerde Diş Çıkarma Süreci Nasıl Gelişir?
Doğumla birlikte, tüm vücutta olduğu gibi ağız içindeki dokularda da büyüme ve gelişme süreci devam eder. Diş eti içinde gelişim sürecini tamamlayan dişler, 4. ve 7. aylar arasında diş eti yüzeyine doğru hareket etmeye başlar. İlk olarak, alt çenede ön kesici dişler çıkmaya başlar. Bunu üst çenedeki ön kesici dişler takip eder. Ardından, yan kesici dişlerin çıkmasıyla süreç devam eder. Bebeklerin 3 yaşına ulaşmasıyla birlikte, 20 adet süt dişi tamamen çıkmış duruma gelir.
Diş çıkarma süreci; bebeğin kişisel özellikleri, genetik yapısı, aile öyküsü, beslenme düzeyi gibi çok farklı faktörlerle ilişkili olduğundan, her bebekte farklı seyredebilir. Bu anlamda; ailelerin, bebeklerinde diş çıkarmanın geciktiği veya erken olduğu yönünde endişelenmemeleri gerekir. Bu sürecin uzman bir hekim ile birlikte yakından takip edilmesi yeterli olacaktır.
Diş gruplarının çıkmaya başladığı dönemler şu şekilde özetlenebilir:
• Ön kesici dişler; 5-8. ayda,
• Yan kesici dişler; 9-12. ayda,
• Birinci azı (molar) dişler; 12-16. ayda,
• Köpek (kanin) dişleri; 16-20. ayda,
• İkinci azı (molar) dişler; 20-30. ayda çıkar.
6 ila 12 yaş arasında, süt dişlerinin kökleri yavaşça dejenere olmaya başlar ve yerlerine 32 adet kalıcı diş çıkar. Ergenlik döneminde ise üçüncü molar dişler (yirmilik diş) çıkar ve ağız içindeki diş gelişim süreci tamamlanır.
Bebekler Ne Zaman Diş Çıkarır?
Bebeklerde diş çıkarma süreci genellikle 6 ila 10 aylık arasında başlar, ancak bu zaman çerçevesi her bebekte farklılık gösterebilir. Her bebek farklıdır, bu nedenle diş çıkarma zamanlaması bireysel farklılıklara bağlı olarak değişebilir. Bazı bebekler diş çıkarmaya daha erken başlarken, bazıları daha geç başlayabilir. Genel olarak, bebekler 2 yaşına geldiğinde genellikle süt dişlerinin tamamını çıkarmış olurlar.