Ebeveynlerin endişe ettikleri konulardan biri de bebeklerde öksürük şikayetleridir. Genel olarak solunum yolu rahatsızlıklarının nedeni olarak meydana gelir. Bazı bebeklerde hafif öksürükler seyreder, bazen de şiddetli öksürükler görülebilir. Öksürükler kısa sürede ilaçsız bir şekilde kendiliğinden geçebildiği gibi bazı öksürüklerin süreleri çok daha uzun olabilir. Anne ve babalar için bu durum her şekilde endişe verici ve oldukça zorlayıcıdır.
Yetişkinler öksürük problemi yaşadıklarında çeşitli doğal yollara başvururlar. Özellikle bitki çayları ve bitki karışımları kullanarak öksürük şikayetiyle baş etmenin yollarını bulurlar. Ancak bebeklerde bu çözüm yollarına başvurmak pek mümkün değil. Zira bebekler için uygulanacak doğal çözüm yoları sadece doktor önerisiyle yapılabilir.
Uzman doktor bebeğin kaç aylık olduğunu dikkate alarak hangi doğal çözüm yollarının onlar için uygun olacağına karar verecektir. Uzman doktorun önermediği, reçete etmediği hiç bir ilaç ya da bitkisel tedavi uygulanmamalıdır. Bazı bitkisel ürünler bebekler için ciddi sorunlara yol açabilir.
Bebeğin öksürüğünün altında yatan nedenin tespit edilmesi, teşhis konulması ve teşhise bağlı olarak tedavi edilmesi şarttır. Bebek fiziksel muayeneden geçirildikten sonra gerekliyse belli tetkikler ve tahliller yapılır. Bunların neticesinde bebeğin öksürük şikayetinin altında yatan neden teşhis edilir.
Solunum yolu hastalıklarına karşı en önemli savunma sistemlerinden biri öksürüktür. Solunum yollarında enfeksiyon meydana geldiğinde mukus birikimi olduğundan vücut bunu dışarı atmak ister. Dışarı atım öksürükle mümkün olur.
Öksürük tedavi edilebilen bir şikayettir. Öncelikli olarak bebeklerde yaşanan öksürüğün türüne bakılır. Zira öksürük kuru, balgamlı ya da hırıltılı şekilde gelişebilir. Bu öksürük türleri farklı nedenlerden kaynaklanırlar. Dolayısıyla ebeveynlerin bebeğin öksürüğünü takip etmeleri ve bebeğin nasıl öksürdüğünü bilmeleri gerekir. Böylece doktora doğru bilgiler verilmesi mümkün olur. Öksürüğün türü dikkate alınarak teşhis konularak buna göre bir tedavi yapılır.
Öksürüğün süresi oldukça önemlidir. Belli süreyle devam edip bol sıvı alımı gibi doğal yollarla geçen öksürükler için endişe edilecek bir durum yoktur. Bu tür öksürükler üç dört gün gibi kısa sürelerde şiddetini kaybeder. Süresi uzayan öksürükler içinse mutlaka tedavi gerekir. Bu tür öksürüklerin altında yatan ve tedavi gerektiren nedenler olabilir.
Doktora başvurulduğunda bebeğin öksürüğü hakkında doğru bilgiler verilmelidir. Öksürüğün ne zaman başladığı, ne sıklıkta tekrar ettiği, ne kadar şiddetli olduğu, balgamlı ya da kuru olduğuna dair bilgiler paylaşılır. Uzman doktor bu bilgiler ışığında muayene gerçekleştirir ve buna göre bir tedavi planı uygular.
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında, alerji ve astımlarda genellikle gündüz öksürüğünden bahsedilir. Gündüz bebeğin hareketliliğine bağlı olarak öksürük artar, gece olduğunda bebek dinlenir ve öksürük geçer. Gece öksürüğünde genizden sinüslere süzülen sekresyon öksürüğe sebebiyet verir. Aynı zamanda gece hava yolları daha hassastır. Bu da öksürüğü tetikler ve öksürüğün çok daha şiddetli bir şekilde seyretmesine yol açar.
Bebeklerde Öksürük Neden Olur?
Öksürük farklı birçok nedenden kaynaklanabilir. Bebeklerdeki öksürüğün nedenleri öksürük şikayetiyle birlikte başka şikayetleri de beraberinde getirir.
Astım söz konusu olduğunda öksürük çok daha inatçıdır. Bebekte kaba bir solunum olmakla birlikte hırıltılı bir solunum meydana gelir. Beslenme güçlüğü, halsizlik ve hızlı solunum soruları da görülen şikayetler arasındadır.
Grip ve soğuk algınlığı; bu rahatsızlıklara yol açan 200’ün üzerinde virüs türü mevcuttur. Bu virüsler bebeklerde öksürük ve daha birçok şikayete neden olurlar. Burun tıkanıklığı, ateş, hapşırık, ishal ve kusma şikayetleri de görülür.
Akciğer iltihabı öksürüğün önemli nedenlerinden biridir. Bebeğe bir başkasında grip, soğuk algınlığı ya da başka bir rahatsızlık bulaştığında bu rahatsızlık tedavi edilmezse zatürreye sebebiyet verir. Bu rahatsızlıkta öksürük başlar ve genelde balgam problemi görülür. Bunlarla beraber bebeğin ateşi artar, halsizleşir, ishal ve kusma belirtileri görülür.
Boğmaca; başlangıçta hafif öksürük şikayetleri görülür. Bunu ateş ve burun akıntısı takip eder. Boğmaca kaynaklı öksürükler nöbetler halinde yaşanır. Öksürük kurudur ve kabadır.
Krup; bir aylık ve dört aylık bebeklerdeki öksürük nedenlerinin başında gelir. Krup rahatsızlığına bağlı olarak öksürük, ses kısıklığı, solunumda tiz ses ve burun akıntısı görülür.
Alerji öksürüğe neden olur. Bebekler alerjene maruz kaldıklarında öksürmeye başlarlar. Bununla beraber nadir olarak boğaz ağrısı meydana gelir. Alerji kaynaklı öksürüklerde ateşlenme olmaz.
Kulak enfeksiyonu, yabancı cisim gibi nedenler de sayılabilir. Bunun gibi solunum yolları hastalıkları bebeklerde öksürüğe neden olur. Öksürükle birlikte ateş, boğazda yanma ve batma hissi gibi şikayetler de görülebilir.
Bilindiği gibi öksürük tek başına bir rahatsızlık değil, bir tepki olarak tanımlanır. Yani solunum yollarındaki bir sorundan dolayı solunum yollarını korumak için verilen bir tepkidir. Öksürüğün ortadan kalkması için öksürüğe neden olan rahatsızlığın tedavi edilmesi şarttır.
Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer?
Bebeklerde öksürüğün geçmesi için öncelikle öksürüğün altında yatan neden bilinmelidir. Öksürüklerde öksürük şurupları, ılık su yararlı olur. Bununla beraber bebeğin bol su tüketmesi sağlanmalıdır. Sıvı alımı boğazı yumuşatır ve boğaza rahatlık verir.
Kuru hava öksürüğü artırır. Bu nedenle nemli havanın sağlanması öksürüğe iyi gelir. Bunun için su buharından yararlanılabilir. Eğer bunun için buhar makinesi kullanılıyorsa makinin bakımı ve temizliği ihmal edilmemelidir.
Bebeğin burnunun açık tutulması gerekir. Bebeğin burnu tıkandığında öksürük daha çok şiddetlenir. Bunun için aspiratör kullanılması önerilir. Bebeğin burun tıkanıklığı giderildiğinde öksürüğün şiddeti ve sıklığı da azalır. Doktorun reçete ettiği ilaçların düzenli kullanımına özen verilmelidir.
Bu öneriler öksürüğün yumuşamasını sağlayabilir. Ancak ebeveynler bebeklerinin öksürük şikayetinde mutlaka bir uzman doktora gitmelidirler. Bir aylık bebeklerde ya da üç aylık bebeklerde öksürük için evde uygulanacak doğal çözümler oldukça sınırlıdır. Bu nedenle doktor tavsiyesi olmadan hareket etmek doğru olmaz.
Bebeklerdeki öksürük soğuk algınlığı ya da gribe bağlı olarak meydana geliyorsa genellikle 3 ya da 4 gün içinde azalma gösterir ve bunun takibinde biter. Bir virüse bağlı gelişen öksürüklerde ise 7 ile 10 gün içinde geçer. Bu bilgiler ışığında altta yatan neden ve uygulanan tedavilere bağlı olarak öksürük şikayetinin süresi değişir.
Bebeklerde Balgamlı Öksürük Neden Olur?
Bebeklerin organ gelişimleri tamamlanmamıştır. Solunum yolları ve akciğerleri de gelişmediği için bazı durumlara daha hızlı ve kolay şekilde maruz kalır. Yabancı madde, mikroplar ve tozlar karşısında tahriş olur.
Mikroplar birikir ve burun tıkanır. Bunu takiben genizde mukus birikir. Solunum yollarında meydana gelen tahrişle birlikte bebekte balgamlı öksürük meydana gelir. Bu durumda bebeğin daha sık emzirilmesi önerilir. Böylece mukus yumuşatılır ve akması kolaylaşır. Bebek yan yatırılmalıdır.
Bebeklerde Kuru Öksürük Neden Olur?
Kuru öksürük şikayetleri de bebeklerde sıklıkla meydana gelir. Solunum yolu enfeksiyonları, alerjiler, soğuk algınlığı, reflü bu durumun en önemli nedenlerindendir. Bebeklerde kuru öksürüğün geçmesi için solunum yolları nemli tutulmalıdır.
Bunun için de bebeğin su, meyve suyu ve süt tüketimini artırmak gerekir. Yani sıvı alımı artırılmalıdır. Böylece solunum yollarındaki kuruluğu ve buna bağlı olarak öksürüğü azaltmak mümkün olur.
Bebeklerde Hırıltılı Öksürük Neden Olur?
Bebeklerin hırıltılı bir şekilde öksürmelerinin çeşitli nedenleri vardır. Hırıltılı öksürük genelde bronşiolit hastalık kaynaklıdır. Akciğerleri etkileyen larenjit, krup ve pnömoni gibi ciddi hastalıklar da bu öksürüğe neden olabilir. Bebeğin sıvı alımını artırmak buhar solutmak önerilir. Ancak bu şikayetler için uzman doktor muayenesi gerekir.
Yenidoğan Bebeklerde Öksürük
Yeni doğan bebeklerde öksürük şikayeti varsa bu genelde koruyucu bir refleks olarak gelişir. Yenidoğan bir bebeğin burnuna yabancı partiküller daha hızlı ulaşır. Bebek öksürerek bu partikülleri dışarı atar. Özellikle bebeğin meme emmesi ve yutkunması sırasında öksürük görülür.
Yenidoğan bebeğin öksürüğü takip edilmelidir. Genel nedenlerle gelişen öksürükler üç gün gibi sürede kendiliğinden geçer. Ancak üç günden sonra devam eden öksürüklere dikkat edilmelidir. Bu durumda öksürüğün altında başka nedenler yatıyor olabilir. Bu nedenle mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Bebeklerde Öksürük Ne Zaman Tehlikeli Olur?
Bebeklerde viral üst solunum yolu sonrasında meydana gelen öksürükler genel olarak 3 hafta süreyle devam eder. Geçirilen enfeksiyonlar varsa bu durum öksürüğün uzamasına yol açar. Ancak bebeğin öksürüğü bir aydan daha uzun süreyle devam ediyorsa uzman hekim yardımı gerekir. Uzman doktor öksürüğe neden olan rahatsızlığı teşhis eder. Daha sonra bu neden ortadan kaldırılır ve tedavi gerçekleşir.
Bebeklerde Öksürüğe Ne İyi Gelir?
Öksürük için en doğru doğal çözüm su içirmektir. Bunun yanı sıra süt ve doğal meyve sularından yararlanılır. Burada amaç bebeğin yeteri kadar sıvı almasını sağlamaktır. Bebeğin bulunduğu havayı nemli tutmak, bebeği doğru pozisyonda yatırmak yarar sağlayabilir.
Bebeğin yastığını yükseltmek geniz akıntısına bağlı olarak gelişen öksürüklerin azalmasını sağlar. Bebeklerde öksürük şikayetleri için bilinçsizce ilaç vermek ya da doğal yollardan yararlanmak kesinlikle önerilmez. Bebeğin öksürüğü için uzman doktorun reçete ettiği ilaçlar kullanılır ve onun tavsiyeleri doğrultusunda hareket edilir.
- Rahatlatıcı Masaj Yapın
Özellikle balgamlı öksürüklerde balgamın atılması gerek. Yani bebeğin balgamı çıkarmasına yardımcı olunmalıdır. Bunun için doğru masajlar yapılması önerilir.
- Bebek yüz üstü olmak üzere dizin üzerine ya da yumuşak bir zemine yatırılır.
- İki avuç bükülerek bir kavis oluşturulur. El üçgen gibi bir şekil almalıdır.
- Bebeğin belinden başlanır ve kolların hizasına kadar yavaş hareketlerle avuç içleri değmeyecek biçimde yavaş yavaş dokunulur.
- Bir el öne doğru ilerlerken diğer el onu takip eder.
Bu masaj uygulaması günde üç kez olmak üzere yapılır. Bu uygulama yapılırken bebeğin tok ya da aç olmaması gerekir.
- Doktora Danışın
Bebeklerde öksürük problemleri oldukça rahatsız edicidir. Farklı nedenlere bağlı olarak gelişen bu şikayet için doğru adımların atılması gerekir. Anne ve babalar bu durumda çoğu zaman çok fazla endişe ederler. Öncelikle bebeğin öksürüğünün takip edilmesi gerekir. Yani öksürüğün tipi, sıklığı, şiddeti ve süresi dikkate alınmalıdır.
Bazı nedenlerden kaynaklanan öksürükler iki üç gün içinde azalarak kendiliğinden geçer. Bazı öksürükler daha şiddetli olmakla birlikte üç günden daha uzun süre devam edebilir. Süresi uzayan öksürükler ciddiye alınmalıdır. Bu durumlarda uzman doktor yardımı gerekir.
Bebeklerde meydana gelen öksürükler için birçok doğal çözüm yolu sunulur. Ancak bunların hepsini tatbik etmeden önce mutlaka uzman doktor görüşü alınmalıdır. Anne ve babalar bilgi edinmeden ve doktor izni olmadan doğal çözümlere başvurmamalıdırlar.
Bebekte gelişen öksürüğün nedeni ancak muayene ve tetkiklerle anlaşılır. Bu neden tespit edildiğinde doktor bunun için belli bir tedavi yolu izler. Bu neden ortadan kaldırılır ve bebeğin öksürük şikayeti sona erer. Dolayısıyla bilinçsizce öksürük şurubu kullanmak ve doğal çözümlerde sonuç beklemek doğru değildir. Eğer uzman doktor her hangi bir doğal çözüm önerisini onaylarsa söz konusu doğal yöntem uygulanabilir.