Yeni doğan bebeklerin, doğdukları andan itibaren hayata uyum süreci zaman isteyen bir durumdur. Bebeklerin gelişimleri için beslenmesi kadar uyku düzeni de oldukça önemlidir. Yeni doğan bebekler gün içerisinde 1 ila 2 saat beslenir.
Günün neredeyse tamamını uykuyla geçirir. Yeni doğan bebekler neden sürekli uyur? İşte yeni anne olmuş kadınların akıllarına gelen sorulardan bir tanesidir. Bebekleri fizyolojik gelişimi tamamlaması için uyku ihtiyacını karşılaması gerekir.
Yeni doğan bebekler gün içerisinde uykulu bir görünüme sahip olsalar da aslında uykuları, yetişkinlere oranla oldukça düzensizdir. Belli aralıklar ile kalkarak geriye kalan ihtiyaçlarının karşılanmasını isterler. Bebeklerin gece gündüz kavramı olmadığı için günün her saati uyurlar.
Yeni Doğan Bebeklerin Sürekli Uyuması Normal Mi?
Yeni doğan bebeklerin gün içerisinde sürekli uyuması normal bir durumdur. Bebekler doğdukları andan itibaren dış dünyaya adapte olmaya çalışırlar. Kendini ifade etme yeteneğine sahip olmadıkları için günün belli aralıklarında gaz sancısı, beslenme ihtiyacı veya altına yaptıkları için ağlayarak uyanırlar.
İhtiyaçlarının karşılanması ile birlikte tekrar uykuya dalarlar. Yeni doğan bebek sürekli olarak uykulu gözükür. Gözlerini açık tutmakta dahi zorlanırlar. Bu tamamen içgüdüsel bir davranıştır. Bebeklerin uyku ihtiyacı çocuk veya yetişkinlere oranla daha fazladır.
Yeni doğan bebekler günde ortalama 22 saat uyurlar. Tabi bebekler büyüdükçe uyku saatlerinde azalma görülür. Uyku bebeklerin fiziksel gelişimi için oldukça önemlidir. Uyku esnasında bebeğin tüm kasları çalışır.
Beyinsel yönden gelişmelerine yardımcı olur. Aynı zamanda sağlıklı bir büyüme için uyku yeni doğan bebekler için gereklidir. Günde 22 saate aşkın uyuyan bebekler için doktor muayenesine ihtiyaç vardır. Ancak genel olarak yeni doğan bebeklerin sürekli uyuması normaldir.
Yeni Doğan Bebekler Kaç Saat Uyur?
0 ila 3 aylık yeni doğan bebeklerin normal uyku saatleri 15-17 saattir. Ortalama gün içerisinde 22 saat uyurlar. Bu aylarda yeni doğan bebekler bir gün fazla diğer gün daha az uyuyabilir. Bu aylardaki yeni doğan bebekler bir saatte bir uyurlar.
Uyku sırasında aktif veya sessiz uyku yaşarlar. Aktif uyku sırasında bebek tam uyku halinde değildir, sürekli bir kıpırdanma yaşarlar. Sessiz uyku sırasında derin bir uyku içerisinde olurlar. Bu ay gurubundaki bebeklerin uyku sonrası ağlama, huysuzlanma davranışları olabilir. 3 aylıkken uyku düzenleri yavaş yavaş düzene girmeye başlar.
4 ila 12 aylık bebekler ortalama gün içerisinde 13-15 saat uyurlar. Genel olarak gündüz uykuları daha yoğundur. 6 aylık bebeklerin uyku düzeni tam anlamıyla düzene girmeye başlar. Gece uykuları normale döner. Yeni doğan bebekler yaş almaya başladıkça uyku düzenleri gündüz uykusundan çok gece uykusuna döner. Gündüzleri kısa süreli şekerleme yaparlar.
Gece Uyuyan Bebek Emzirmek İçin Uyandırılır Mı?
Yeni doğan bebeklerin gün içerisinde uyku gibi beslenmeye de ihtiyaçları vardır. Gün içerisinde 22 saate yakın uyuyan bebekleri belli aralıklarla beslemek gerekir. Uyku bebeğin kas gelişimi için önemliyken beslenme bebeğin ideal kilosu için gereklidir.
Aktif uyku sırasında bebek derin bir uykuda değildir. Kıpırdanma ve homurdanma yaşarlar. Bu uyku kısa sürelidir. Bu esnada zaten ya karınları açtır ya da gaz sancısı vardır. Ancak sessiz uykuda olan bebek yaklaşık 3 ila 4 saat uyurlar.
Bu süre zarfında bebeğin beslenmesi için uyandırılıp emzirilmesi gerekir. Yenidoğan bebekler gece uykusu 3 saati geçiyorsa anne bebeği uyandırarak emzirmelidir. Bebek fiziksel anlamda ideal kilosuna ulaşıncaya dek geceleri uyandırılarak emzirilmesi gerekir.
Bebeğinizin Normalden Fazla Uyumasının Sebepleri Nelerdir?
Yeni doğan bebekler büyüme evresinde olduğu için gün içerisinde uykuya ihtiyaç duyarlar. Günün büyük bir bölümünü uykuyla geçiren bebekler her daim uykulu gözükürler. Günün 24 saati uyuma eğilimi gösterebilirler. Aslında bu durum bebeğin uykulu dönem geçirdiklerinin sinyalini verir. Gündüz uyku saatleri normalden fazla olabilir ve aralıklı şekerlemeler yapabilirler.
Yeni doğan bebekler özellikle diş çıkarma dönemlerinde uykuya daha fazla ihtiyaç duyarlar. Bunun sebebi sancılı bir süreç olmasından kaynaklanıyor. Kısa süreli uykular bebeğin bedenini yorarak daha fazla uyumasına neden olabiliyor. Diş çıkarma dönemi özellikle gece uykusunu bozan bir durum olduğu için, bebeğinizin gündüz uyku süreleri daha uzun zamanlı olabilir.
Yeni doğan bebeklerin normalden fazla uyuma edenlerinden biride hastalık dönemidir. Viral hastalıklar başta olmak üzere herhangi bir hastalığın varlığı bebeğinizin bedenini yorarak gün içerisinde fazla uykuya ihtiyaç duymasına neden olur. Bebekler hastalıkla mücadele ederken vücutları aşırı efor sarf eder. Hal böyle olunca da bölünen uykuların telafisi olarak gün içerisinde gündüz uykularının süresi uzar.
Bebeğimin Uykusunun Geldiğini Nasıl Anlarım?
Yeni doğan bebeklerin verdiği tepkiler aslında ne istediğini anlatır. Ağlama ve çıkardığı sesler ihtiyaçlarına yöneliktir. Bebekler acıktığında, hastalandığında, gaz sancısı çektiğinde ve uykusu geldiğinde ağlarlar. Yeni doğan bebek eğer emziriyorsanız ancak emmiyorsa veya altı temizse ama yine de ağlıyorsa uykusu gelmiş demektir. Bebeklerin ağlama sesleri aslında anneye çok şey anlatır.
Yeni doğan bebeğin ağlama sesleri ve anlamları;
- Neh: Bu ses bebeğin emme refleksi ile alakalı çıkardığı bir sestir. Bunun anlamı açımdır.
- Auh: Yeni doğan bebek uyumak istediğinde bu ağlama sesini çıkarır.
- Heh: Bu nida bebeklerin bedenlerinde bir rahatsızlık olduğunda çıkardığı ağlama sesidir.
- Eair: Bu ses ise yeni doğan bebeğin alt bağırsaklarında şiddetli sancı çektiğini gösterir.
- Eh: Son olarak bu ağlama sesi bebeklerin gaz sancısı çektiğinde çıkardıkları ağlama sesidir.
Bebekler kendini ifade etme yeteneğine kavuşana kadar tüm ihtiyaçları ve istekleri için ağlar ve mızmızlanırlar. Yani kısacası bebekler uykusu geldiğinde ağlayarak uykularının geldiğini belli ederler. Yeni doğan bebek 1 ila 3 ayları arasında uykuya normalden daha fazla ihtiyaç duyarlar. 4. aydan itibaren bebeklerin uyku düzenleri normale girer.
İyi Bir Uyku İçin Bebeğimi Nasıl Hazırlarım?
Yeni doğan bebeğin derin ve rahat bir uyku süreci için annelerin bazı hazırlık süreçleri olması gerekiyor. Kesintisiz ve rahat uyku için bebeğin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlık süreci yönetilmelidir.
Yeni doğa bebeğin iyi bir uyku çekmesi için;
- Yeni doğan bebeği uyutmadan önce bebeğin altının temiz olduğundan emin olun.
- Aynı zamanda yeni doğan bebeğin karnının tam anlamıyla doyması gerekir.
- Bebeğin yattığı yorgan, yastık ve yatağın konforlu ve rahat olmasına dikkat edin.
- Bebek uyurken belli aralıklarla bebeğin pozisyonunu uygun konuma getirin.
- Bebeğin en iyi uyku süreci için vücut ısısını kontrol altına alacak şekilde giydirin.
- Bebeğin uyku esnasında herhangi bir çocuk veya bebekler aynı ortamda uyutmamaya özen gösterin.
- Bebeğin uyuduğu yerin ses seviyesinin, ışıklandırmasının, nem oranının ve ısısının ideal seviyede olmasına özen gösterin.
Bebeğin ihtiyaç duyduğu uykuyu en iyi şekilde alabilmesi için yukarıda belirttiğimiz maddelerin sağlanmasına ihtiyacı var. Her bebeğin gelişimi için gün içerisinde alması gereken uyku zamanı vardır.
Yeni doğan bebekler özellikle ilk 3 ay uykulu dönemdedir. Günün tam tamına 24 saatini sanki uyuyormuşçasına geçirirler. Bebeğinizin gelişimlerinin takibi için uzman doktor tarafından muayene edilmesi gerekir.